Przepis fitness: Mango sticky rice

gymbeam.pl 3 dni temu

Dzisiejszy deser jest idealny dla tych, którzy nie lubią piec, ale chcą delektować się słodkim posiłkiem. Połączenie ryżu, mleka kokosowego i dojrzałego mango przeniesie Cię do Tajlandii, gdzie można znaleźć ten przysmak na każdym rogu. od dzisiaj będzie to stały element Twojej diety.

Będziemy potrzebowali:

  • 200 g ryżu do sushi
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 1 dojrzałe mango
  • ½ łyżeczki soli
  • nasiona czarnego sezamu do smaku

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Instrukcje:

Zacznij od ugotowania ryżu do sushi, zgodnie z instrukcją. Mleko kokosowe wymieszaj z cukrem, solą i krótko zagotuj, aż cukier się rozpuści. Wymieszaj ¾ kremu kokosowego z gorącym ugotowanym ryżem i odstaw do ostygnięcia.

Krótko zagotuj pozostałą część kremu kokosowego, aby był nieco gęstszy. Gdy ryż ostygnie, udekoruj go dojrzałym mango, pokrojonym w plasterki i polej kremem kokosowym. Na koniec posyp wszystko nasionami czarnego sezamu i podaj.

Wartości odżywcze1 porcja (łącznie 3 porcje)
Wartość energetyczna497 kcal
Białko6 g
Węglowodany87 g
Tłuszcze13 g
Błonnik4 g

Jeśli chcesz poczuć egzotyczny smak w zaciszu własnego domu, zdecydowanie musisz spróbować tego przysmaku.

Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.

Ryż
Aromaty i słodziki
Idź do oryginalnego materiału