Kapuśniak przekonuje nie tylko doskonałym wyrafinowanym smakiem, ale także zawartością korzystnych mikroelementów, w które bogata jest kiszona kapusta. Jest prosty w przygotowaniu, dzięki czemu może go przyrządzić choćby najbardziej początkujący kucharz. Szczególnie w chłodne dni doskonale rozgrzewa organizm i jest sycący.
Składniki:
- 600 ml wody lub bulionu
- 500 g kapusty kiszonej
- 400 g ziemniaków
- 200 g wędzonej piersi z kurczaka
- 200 ml śmietanki do gotowania 12%
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 duża cebula
- 1 łyżka ghee
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 1–2 łyżki erytrytolu
- 1–2 łyżeczki czerwonej papryki
- sól do smaku
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zacznij od obrania cebuli i drobno ją posiekaj. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę 1 cm. Rozgrzej łyżkę ghee w dużym garnku i podsmaż w nim cebulę. Następnie posyp ją czerwoną papryką i łyżką mąki, i smaż krótko przez około 3 minuty.
Zalej cebulę bulionem lub wodą, doprowadź do wrzenia, dodaj posiekaną kapustę kiszoną, i trochę wody z kapusty do zupy. Następnie dodaj ziemniaki i resztę przypraw, tj. liść laurowy, ziele angielskie i sól. Zupę przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie dodaj do zupy wędzonkę pokrojoną w kostkę oraz śmietanę.
Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dosłodź erytrytolem i dopraw solą w razie potrzeby.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 294 kcal |
Białko | 17 g |
Węglowodany | 31 g |
Tłuszcze | 10 g |
Błonnik | 6 g |
Jeśli szukasz przepisu na pyszną zupę pełną smaku i wartości odżywczych, to ten gęsty kapuśniak jest doskonałym wyborem. Idealnie nadaje się na chłodne dni.
Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je #gymbeampl.