Placki, ciasta, a choćby lasagna z cukinii są bardzo popularne. Dzisiaj jednak postanowiliśmy wypróbować cukinię na słodko, a wynik jest miłą niespodzianką. Cukinia jest w tym deserze niewyczuwalna, ale nadaje mu wilgotnej tekstury, którą pokochasz od pierwszego kęsa. Możesz śmiało eksperymentować z cukinią w deserach na słodko! Docenisz także to, iż nie potrzebujesz piekarnika, by zrobić ten przysmak.
Składniki na bazę:
- 150 g orzechów nerkowca
- 60 g miodu
- 50 g orzechów laskowych
Składniki na warstwę kremu:
- 200 g mleka kokosowego (stężałej części)
- 170 g cukinii
- 140 g gorzkiej czekolady
- 40 g miodu
- szczypta soli
Składniki na dekorację:
- 30 g orzechów nerkowca

Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania bazy. Zblenduj nerkowce i orzechy laskowe na drobną masę, następnie wymieszaj z płynnym miodem. Wyłóż małą foremkę do pieczenia (nasza miała 20×30 cm) papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie całą masę na jej dnie.

Następnie umyj cukinię — nie musisz jej obierać — i zetrzyj na drobno. Wyciśnij z niej tyle wody, ile się da. W rondelku podgrzej stałą część mleczka kokosowego do stanu bliskiego wrzeniu. Następnie dodaj miód, pokruszoną czekoladę, szczyptę soli oraz odciśniętą cukinię. Mieszaj, dopóki czekolada się nie rozpuści. Zdejmij mieszankę z ognia, zblenduj na gładko i wylej na przygotowaną masę. Posyp posiekanymi nerkowcami i gotowe!

Przed pokrojeniem zostaw w lodówce, aby się schłodziło.

Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 208 kcal |
Białko | 4 g |
Węglowodany | 16 g |
Tłuszcze | 14 g |
Błonnik | 1 g |
Jeśli szukasz przepysznego deseru pełnego orzechów i czekolady, pokochasz ten przepis!
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, używając hashtagu #gymbeampl.