Przepis fitness: Czekoladowo-orzechowe przekąski z cukinii bez pieczenia

gymbeam.pl 5 godzin temu

Placki, ciasta, a choćby lasagna z cukinii są bardzo popularne. Dzisiaj jednak postanowiliśmy wypróbować cukinię na słodko, a wynik jest miłą niespodzianką. Cukinia jest w tym deserze niewyczuwalna, ale nadaje mu wilgotnej tekstury, którą pokochasz od pierwszego kęsa. Możesz śmiało eksperymentować z cukinią w deserach na słodko! Docenisz także to, iż nie potrzebujesz piekarnika, by zrobić ten przysmak.

Składniki na bazę:

  • 150 g orzechów nerkowca
  • 60 g miodu
  • 50 g orzechów laskowych

Składniki na warstwę kremu:

  • 200 g mleka kokosowego (stężałej części)
  • 170 g cukinii
  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 40 g miodu
  • szczypta soli

Składniki na dekorację:

  • 30 g orzechów nerkowca

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania bazy. Zblenduj nerkowce i orzechy laskowe na drobną masę, następnie wymieszaj z płynnym miodem. Wyłóż małą foremkę do pieczenia (nasza miała 20×30 cm) papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie całą masę na jej dnie.

Następnie umyj cukinię — nie musisz jej obierać — i zetrzyj na drobno. Wyciśnij z niej tyle wody, ile się da. W rondelku podgrzej stałą część mleczka kokosowego do stanu bliskiego wrzeniu. Następnie dodaj miód, pokruszoną czekoladę, szczyptę soli oraz odciśniętą cukinię. Mieszaj, dopóki czekolada się nie rozpuści. Zdejmij mieszankę z ognia, zblenduj na gładko i wylej na przygotowaną masę. Posyp posiekanymi nerkowcami i gotowe!

Przed pokrojeniem zostaw w lodówce, aby się schłodziło.

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze1 kawałek (w sumie 16 kawałków)
Wartość energetyczna208 kcal
Białko4 g
Węglowodany16 g
Tłuszcze14 g
Błonnik1 g

Jeśli szukasz przepysznego deseru pełnego orzechów i czekolady, pokochasz ten przepis!

Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, używając hashtagu #gymbeampl.

Orzechy i nasiona
Miody
Idź do oryginalnego materiału