Przepis fitness: Ciasto z rabarbarem i kruszonką

gymbeam.pl 2 dni temu

Ciasta z truskawkami, bananami i jabłkami są znane większości z nas. Ale dlaczego nie spróbować czegoś mniej konwencjonalnego i zamienić owoce na rabarbar? Po upieczeniu rabarbar bardzo łatwo mięknie, a jego smak jest rozkoszą dla wszystkich, kto lubi słodycze. W połączeniu z miękkim biszkoptem i chrupiącą kruszonką zdecydowanie wyróżnia się spośród innych ciast.

Składniki na ciasto:

  • 120 g kwaśnej śmietany 12%
  • 100 g zwykłej mąki
  • 70 g brązowego cukru
  • 60 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 60 ml półtłustego mleka
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na posypkę i do dekoracji:

  • 350 g rabarbaru
  • 40 g brązowego cukru
  • 30 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 30 g drobno mielonych płatków owsianych
  • ½ łyżeczka cynamonu
  • 30 g masła (lub ghee jako alternatywa)

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania posypki z kruszonki. Wymieszaj brązowy cukier (40 g), mąkę orkiszową (30 g), płatki owsiane i cynamon. Dodaj zimne masło i palcami rozetrzyj je z suchymi składnikami na kruchą masę.

Następnie przygotuj ciasto. W misce wymieszaj kwaśną śmietanę z olejem, jajkiem i mlekiem. Stopniowo dodawaj cukier, przesianą mąkę zwykłą i orkiszową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Umieść ciasto w okrągłej tortownicy (nasza miała średnicę 20 cm). Na cieście równomiernie rozsyp pokrojony rabarbar (niektóre kawałki możesz lekko wcisnąć w ciasto). Równomiernie posyp rabarbar kruszonką. Piecz w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Odstaw ciasto do ostygnięcia przed pokrojeniem i podaniem.

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze1 kawałek (łącznie 10 kawałków)
Wartość energetyczna206 kcal
Białko4 g
Węglowodany28 g
Tłuszcze8 g
Błonnik3 g

Jeśli jesteś miłośnikiem ciast wypiekanych na blaszce i ciast z owocami, zakochasz się w tym cieście z rabarbarem i kruszonką. Idealnie sprawdzi się jako przekąska, dodatek do śniadania lub deser.

Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.

Mąki
Aromaty i słodziki
Idź do oryginalnego materiału