Ciasta z truskawkami, bananami i jabłkami są znane większości z nas. Ale dlaczego nie spróbować czegoś mniej konwencjonalnego i zamienić owoce na rabarbar? Po upieczeniu rabarbar bardzo łatwo mięknie, a jego smak jest rozkoszą dla wszystkich, kto lubi słodycze. W połączeniu z miękkim biszkoptem i chrupiącą kruszonką zdecydowanie wyróżnia się spośród innych ciast.
Składniki na ciasto:
- 120 g kwaśnej śmietany 12%
- 100 g zwykłej mąki
- 70 g brązowego cukru
- 60 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 60 ml półtłustego mleka
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na posypkę i do dekoracji:
- 350 g rabarbaru
- 40 g brązowego cukru
- 30 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 30 g drobno mielonych płatków owsianych
- ½ łyżeczka cynamonu
- 30 g masła (lub ghee jako alternatywa)
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania posypki z kruszonki. Wymieszaj brązowy cukier (40 g), mąkę orkiszową (30 g), płatki owsiane i cynamon. Dodaj zimne masło i palcami rozetrzyj je z suchymi składnikami na kruchą masę.
Następnie przygotuj ciasto. W misce wymieszaj kwaśną śmietanę z olejem, jajkiem i mlekiem. Stopniowo dodawaj cukier, przesianą mąkę zwykłą i orkiszową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Umieść ciasto w okrągłej tortownicy (nasza miała średnicę 20 cm). Na cieście równomiernie rozsyp pokrojony rabarbar (niektóre kawałki możesz lekko wcisnąć w ciasto). Równomiernie posyp rabarbar kruszonką. Piecz w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Odstaw ciasto do ostygnięcia przed pokrojeniem i podaniem.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 206 kcal |
Białko | 4 g |
Węglowodany | 28 g |
Tłuszcze | 8 g |
Błonnik | 3 g |
Jeśli jesteś miłośnikiem ciast wypiekanych na blaszce i ciast z owocami, zakochasz się w tym cieście z rabarbarem i kruszonką. Idealnie sprawdzi się jako przekąska, dodatek do śniadania lub deser.
Zapraszamy do udostępniania przygotowanych dań w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.