To piękne ciasto wygląda jak kopa mchu w środku lasu. Ale niech wygląd zewnętrzny cię nie zmyli. Po przekrojeniu odkrywa luksusowe nadzienie z twarogu i ricotty, które zawiera również kawałki liofilizowanych owoców. To lekkie, bogate w białko ciasto wygląda jak prosto z okna kawiarni i gwarantujemy, iż nie można mu się oprzeć.
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki z tapioki
- 120 ml kefiru
- 120 g erytrytolu
- 50 g bezglutenowej mąki owsianej
- 20 g szpinaku w proszku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej w sprayu to spryskania formy
Składniki na polewę serową:
- 250 g delikatnego niskotłuszczowego twarogu
- 250 g twarogu o średniej zawartości tłuszczu
- 200 g ricotty
- 40 g liofilizowanych malin
- truskawkowe Flavor Drops do smaku
Składniki na polewę i dekorację:
- 100 g Jammy spread o smaku owoców leśnych
- 30 g świeżych owoców leśnych
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania ciasta. W dużej misce ubij dwa jajka razem z kefirem, olejem i erytrytolem. W innej misce wymieszaj razem mąkę z tapioki i owsianą, szpinak w proszku, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Stopniowo dodawaj suche składniki do płynnych i wymieszaj na gładką masę.
Wlej ją do formy na ciasto o średnicy 22 cm, którą wcześniej popsikaj olejem w sprayu. Włóż przygotowaną masę do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 °C i piecz przez około 25 minut.
W międzyczasie przygotuj krem. Ubij twaróg i ricottę na gładką masę i posłodź Flavor Drops. Na koniec wmieszaj liofilizowane maliny. jeżeli wolisz mniejsze kawałki, pokrusz je wcześniej. Włóż skończony krem do lodówki, aby stężał.
Kiedy ciasto skończy się piec, ostudź je całkowicie. Dopiero wtedy będziesz mógł dalej nad nim pracować.
Długim nożem lub sznurkiem odetnij górną wypukłą część ciasta, pozostawiając jedynie płaską powierzchnię. Następnie użyj rąk, aby połamać go na małe kawałki i odłożyć na bok. Z resztek ciasta odetnij po obwodzie cienką warstwę, która podczas pieczenia zrumieniła się, aby z boku była też ładnie zielona. Możesz nieco wydrążyć jego wnętrze, ale nie jest to konieczne.
Posmaruj Jammy spread całą powierzchnię ciasta. Stopniowo rozprowadzaj na nim krem warstwami.
Utwórz warstwami z twarogu gładką kopułę.
Na koniec posyp ciasto przygotowanym wcześniej pokruszonym ciastem, który delikatnie dociśnij do kremu, aby dobrze się przykleił. Zrób to tak, aby cała część kremu była nim pokryta i powstała piękna, zielona półkula. Następnie udekoruj górę owocami leśnymi. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, żeby zastygło i możesz je kosztować.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 205 kcal |
Białko | 10 g |
Węglowodany | 27 g |
Tłuszcze | 6 g |
Błonnik | 1,5 g |
Jeśli lubisz lekkie kremowe ciasta twarogowe, ale szukasz czegoś bardziej interesującego wizualnie, pokochasz ten deser z zielonym mchem.
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, tagując #gymbeampl.