Jeśli szukasz deseru, który przykuwa wzrok, ciasto leśny mech zdecydowanie nim jest. Jednak smak również jest jego mocną stroną. Połączenie miękkiego i kruchego ciasta z delikatnym kremem i soczystymi owocami jest idealne.
Składniki:
- 80 g zwykłej mąki
- 60 g młodego szpinaku
- 50 ml oliwy z oliwek
- 40 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 150 g niskotłuszczowego twarogu
- 100 g lekkiego serka kremowego
- 40 g truskawkowego Jammy Spread (można również zamienić na dżem)
- 20 ml syropu klonowego
Składniki do dekoracji:
- 100 g świeżych truskawek
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Opłucz młody szpinak i zblenduj z oliwą na gładko. Ubij żółtka z cukrem na piankę, a następnie wymieszaj z mieszanką oliwy i szpinaku, a na koniec dodaj mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie ubij białka jajek ze szczyptą soli i wmieszaj do przygotowanej mieszanki z pozostałymi składnikami. Wymieszaj delikatnie. Następnie wyjmij formę do pieczenia (nasza miała 20×20 cm), wyłóż ją papierem do pieczenia i umieść w piekarniku nagrzanym do 180°C na 20 minut.
Pozwól ciastu ostygnąć, odetnij około 1 cm pasek z dowolnej strony i odłóż na bok.
Następnie przygotuj krem. Ubij twaróg z serkiem kremowym, syropem klonowym i Jammy Spread. Rozsmaruj krem na przygotowane ciasto, dodaj przekrojone truskawki i posyp pokruszonym paskiem ciasta. Następnie umieść w lodówce, by zastygło przez kilka godzin. Teraz możesz zajadać się nim ze smakiem.
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Wartość energetyczna | 152 kcal |
Białko | 5 g |
Węglowodany | 15 g |
Tłuszcze | 8 g |
Ten deser urzeknie cię nietypowym zielonym wyglądem i idealnie zrównoważonym smakiem i soczystą konsystencją.
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, tagując #gymbeampl.