Przepis fitness: Ciasto leśny mech

gymbeam.pl 3 tygodni temu

Jeśli szukasz deseru, który przykuwa wzrok, ciasto leśny mech zdecydowanie nim jest. Jednak smak również jest jego mocną stroną. Połączenie miękkiego i kruchego ciasta z delikatnym kremem i soczystymi owocami jest idealne.

Składniki:

  • 80 g zwykłej mąki
  • 60 g młodego szpinaku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 150 g niskotłuszczowego twarogu
  • 100 g lekkiego serka kremowego
  • 40 g truskawkowego Jammy Spread (można również zamienić na dżem)
  • 20 ml syropu klonowego

Składniki do dekoracji:

  • 100 g świeżych truskawek

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Opłucz młody szpinak i zblenduj z oliwą na gładko. Ubij żółtka z cukrem na piankę, a następnie wymieszaj z mieszanką oliwy i szpinaku, a na koniec dodaj mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie ubij białka jajek ze szczyptą soli i wmieszaj do przygotowanej mieszanki z pozostałymi składnikami. Wymieszaj delikatnie. Następnie wyjmij formę do pieczenia (nasza miała 20×20 cm), wyłóż ją papierem do pieczenia i umieść w piekarniku nagrzanym do 180°C na 20 minut.

Pozwól ciastu ostygnąć, odetnij około 1 cm pasek z dowolnej strony i odłóż na bok.

Następnie przygotuj krem. Ubij twaróg z serkiem kremowym, syropem klonowym i Jammy Spread. Rozsmaruj krem na przygotowane ciasto, dodaj przekrojone truskawki i posyp pokruszonym paskiem ciasta. Następnie umieść w lodówce, by zastygło przez kilka godzin. Teraz możesz zajadać się nim ze smakiem.

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Wartości odżywcze

1 porcja (w sumie 9 kawałków)

Wartość energetyczna152 kcal
Białko5 g
Węglowodany15 g
Tłuszcze8 g

Ten deser urzeknie cię nietypowym zielonym wyglądem i idealnie zrównoważonym smakiem i soczystą konsystencją.

Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, tagując #gymbeampl.

Mąki
Aromaty i słodziki
Idź do oryginalnego materiału