Ciasto murzynek jest słodkie i puszyste. Pięknie wyrasta i na długo zachowuje wilgoć. Swój smak zawdzięcza zawartości kakao. I właśnie ze względu na ten składnik warto jeść to ciasto. Składniki, które znajdziemy w kakao, wywierają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Są to m.in.: białko, węglowodany, „dobre” tłuszcze, potas, fosfor, magnez i cynk.
Kakao ma korzystny wpływ na zdrowie
Kakao korzystnie wpływa na zdrowie serca, co potwierdzają liczne badania. Dzięki zawartości flawonoidów zmniejsza ryzyko rozwoju chorób kardiologicznych oraz związanych z nimi groźnych powikłań. Reguluje gospodarkę lipidową organizmu, redukuje stężenie miażdżycorodnych frakcji cholesterolowych (LDL) w osoczu krwi i działa ochronnie na ściany naczyń krwionośnych. Substancje przeciwutleniające obecne w kakao neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia komórkowego. Dlatego mówi się, iż kakao „odmładza” skórę.
Oczywiście adekwatności tych nie mają popularne i niestety lubiane przez dzieci napoje instant, które są tylko stylizowane na kakao.
Kakao ma szerokie zastosowanie w kuchni
Kakao jest podstawowym składnikiem gorzkiej czekolady, a do tego stanowi idealny dodatek do deserów, ciast i ciasteczek. Dobrze komponuje się z przyprawami, które często wykorzystujemy w kuchni, takimi jak cynamon, czy wanilia. Tworzy zgrany duet z miodem. Smak kakao można wzbogacać, dodając do niego wanilię, kardamon, cynamon, a choćby odrobinę ostrego pieprzu cayenne.
Przepis na pyszne kakaowe ciasto. Przypomnij sobie smak dzieciństwa