Prosty przepis na kakaowe ciasto. Murzynek to smak dziecińswta

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Murzynek: ciasto z dodatkiem kakao Źródło: Shutterstock


Murzynek to proste ciasto, które zawsze się udaje. Wiele osób pamięta je z niedzielnych obiadów w rodzinnym domu. Wciąż zachwyca smakiem, a dzięki zawartości kakao korzystnie wpływa na zdrowie.


Ciasto murzynek jest słodkie i puszyste. Pięknie wyrasta i na długo zachowuje wilgoć. Swój smak zawdzięcza zawartości kakao. I właśnie ze względu na ten składnik warto jeść to ciasto. Składniki, które znajdziemy w kakao, wywierają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Są to m.in.: białko, węglowodany, „dobre” tłuszcze, potas, fosfor, magnez i cynk.


Kakao ma korzystny wpływ na zdrowie


Kakao korzystnie wpływa na zdrowie serca, co potwierdzają liczne badania. Dzięki zawartości flawonoidów zmniejsza ryzyko rozwoju chorób kardiologicznych oraz związanych z nimi groźnych powikłań. Reguluje gospodarkę lipidową organizmu, redukuje stężenie miażdżycorodnych frakcji cholesterolowych (LDL) w osoczu krwi i działa ochronnie na ściany naczyń krwionośnych. Substancje przeciwutleniające obecne w kakao neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia komórkowego. Dlatego mówi się, iż kakao „odmładza” skórę.


Oczywiście adekwatności tych nie mają popularne i niestety lubiane przez dzieci napoje instant, które są tylko stylizowane na kakao.


Kakao ma szerokie zastosowanie w kuchni


Kakao jest podstawowym składnikiem gorzkiej czekolady, a do tego stanowi idealny dodatek do deserów, ciast i ciasteczek. Dobrze komponuje się z przyprawami, które często wykorzystujemy w kuchni, takimi jak cynamon, czy wanilia. Tworzy zgrany duet z miodem. Smak kakao można wzbogacać, dodając do niego wanilię, kardamon, cynamon, a choćby odrobinę ostrego pieprzu cayenne.


Przepis na pyszne kakaowe ciasto. Przypomnij sobie smak dzieciństwa
Idź do oryginalnego materiału