Maliny są jednymi z ulubionych owoców Polaków. Zajadamy się nimi podczas sezonu, przygotowuje się z nich także różnego rodzaju przetwory. Jednym z pomysłów na wykorzystanie tych owoców jest zrobienie z nich domowego soku z malin. Będzie on świetnym dodatkiem do herbaty na jesienne wieczory. Możecie wykorzystać go też podczas przygotowywania różnego rodzaju deserów. Idealnie sprawdzi się także jako naturalny środek w walce z przeziębieniem. Taki sok z malin bez trudu znajdziecie niemal w każdym sklepie, jednak robiąc go samodzielnie, będziecie mieć pewność, iż nie zawiera szkodliwych dodatków w postaci sztucznych barwników oraz konserwantów.
Jak zrobić domowy sok z malin?
Sezon na maliny nie trwa długo, dlatego warto zrobić z nich przetwory, by moc delektować się ich smakiem również później. Samodzielne przygotowanie soku z malin, wbrew pozorom, wcale nie zajmuje dużo czasu. Do jego zrobienia możecie wykorzystać też mrożone maliny, jednak najbardziej wartościowy będzie przygotowywany ze świeżych owoców. Najcenniejszy dla zdrowia jest sok z malin w czystej postaci, czyli tłoczony na zimno. W domowych warunkach jednak trudno jest to zrobić, dlatego przygotowuje się go poprzez tłoczenie „na ciepło” w garnku lub specjalnym sokowniku. Taki domowy sok z malin możecie zrobić w kilku wersjach: tradycyjnej, do którego dodaje się cukier, ale też w wersji bez dosładzania oraz z różnymi dodatkami – świetnie sprawdzi się między innymi wanilia. jeżeli jesteście wielbicielami tych owoców – możecie również przygotować maliny w syropie.