Jak wynika z badań na myszach przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Arizonie i Uniwersytetu Wiedeńskiego, świetnym wyborem może być jeden z rodzajów błonnika. To beta-glukan. Znajdziemy go między innymi w owsie i jęczmieniu. Warto wspomnieć, iż celem prac badaczy było sprawdzenie, który rodzaj błonnika jest najkorzystniejszy dla utraty wagi oraz poprawy homeostazy glukozy. W czasie badań testowali ich aż pięć: celulozę, pektynę, dekstrynę pszeniczną, skrobię oporną i właśnie beta-glukan.
REKLAMA
Zobacz wideo Majka Jeżowska schudła 7 kg:
Ten rodzaj błonnika będzie najlepszy, jeżeli zależy ci na utracie wagi
Naukowcy odkryli, iż beta-glukan ma działanie podobne do środków zawierających semaglutyd. Poprawił między innymi tolerancję glukozy, co miało korzystny wpływ na poziom cukru we krwi. Zmniejszał także przyrost masy ciała. Poza tym myszy w grupie z beta-glukanem wykazywały zwiększone zużycie energii i większą aktywność fizyczną w porównaniu z grupą kontrolną.
Danie bogate w beta-glukan
Jak wprowadzić beta-glukan do swojej diety? Najlepszym wyborem będą płatki owsiane, z których możemy przygotować owsiankę. Na ten temat jakiś czas temu ukazał się artykuł na łamach czasopisma naukowego "Nutrients". - Owies jest dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego bogatego w beta-glukan, który jest uważany za bioaktywny składnik zmniejszający poposiłkową odpowiedź glukozy i insuliny, poprawiający wrażliwość na insulinę, utrzymujący kontrolę glikemii i regulujący poziom lipidów we krwi - dowiadujemy się z artykułu ekspertów.
Z czym jeść owsiankę, aby smakowała jak najlepiej i była zdrowa? Wybierajmy płatki owsiane nieprzetworzone, bo takie zawierają najwięcej błonnika. Do dania możemy dodać cynamon, orzechy, jagody, a do przygotowania używać niskotłuszczowego mleka lub wody. Eksperci radzą także, by owsiankę jeść z białkiem lub zdrowym tłuszczem, jak masło orzechowe lub jogurt grecki.