- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka erytrolu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- pół szklanki oleju rzepakowego
Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Blaszkę o wymiarach 36 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę pszenną i gryczaną, sodę i kakao przesiać do miski. Dodać erytrol oraz olej, jogurt naturalny i dżem. Zmiksować do połączenia składników. Ciasto wyłożyć na blachę i piec 45 minut.
Wskazówki:
Ciasto można przełożyć pozostałym dżemem, można również polać polewą. Należy jednak uwzględnić to przy obliczaniu WW (do ilości WW obliczonych przeze mnie dodajesz WW na użyty dżem bądź polewę).