Poznaj sposób na to, żeby galaretka z kiwi stężała. Przepis na sernik na zimno z galaretką z kiwi

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Galaretka z owocami kiwi – idealna do sernika Źródło: Shutterstock


Galaretki z kiwi to pyszny deser na upalne dni, ale też doskonały dodatek na przykład do sernika na zimno. Problem w tym, iż galaretka z dodatkiem tych owoców nie chce stężeć. Znamy jednak sposób, żeby deser się udał. Możesz wykorzystać taką galaretkę do zrobienia pysznego sernika.


Galaretka z kiwi ma doskonały smak i jest zdrowa, trudno jednak ją przygotować. A to dlatego, iż dodatek owoców kiwi sprawia, iż nie tężeje. Kiwi zawierają bowiem enzym, który zapobiega wiązaniu żelatyny, przez co galaretka pozostaje płynna. Podobne działanie wykazują także inne owoce, takie jak: ananas, mango, papa, figa lub guawa.


Co zrobić, żeby galaretka z kiwi stężała?


Sposób, na to, żeby galaretka się zsiadła, jest prosty. Zanim włożymy je do galaretki, wystarczy obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce wrzucić do wrzątku na ok. 2 minuty. Galaretkę natomiast należy przyrządzić, odejmując z przepisu 50 ml wody. Następnie odstawić ją do ostudzenia. Do wystudzonej galaretki dodajemy owoce. Przygotowana w ten sposób na pewno stężeje. Taką galaretkę można wykorzystać np. do zrobienia pysznego sernika na zimno.
Idź do oryginalnego materiału