Galaretka z kiwi ma doskonały smak i jest zdrowa, trudno jednak ją przygotować. A to dlatego, iż dodatek owoców kiwi sprawia, iż nie tężeje. Kiwi zawierają bowiem enzym, który zapobiega wiązaniu żelatyny, przez co galaretka pozostaje płynna. Podobne działanie wykazują także inne owoce, takie jak: ananas, mango, papa, figa lub guawa.
Co zrobić, żeby galaretka z kiwi stężała?
Sposób, na to, żeby galaretka się zsiadła, jest prosty. Zanim włożymy je do galaretki, wystarczy obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce wrzucić do wrzątku na ok. 2 minuty. Galaretkę natomiast należy przyrządzić, odejmując z przepisu 50 ml wody. Następnie odstawić ją do ostudzenia. Do wystudzonej galaretki dodajemy owoce. Przygotowana w ten sposób na pewno stężeje. Taką galaretkę można wykorzystać np. do zrobienia pysznego sernika na zimno.