Poznaj sposób Azjatek na piękną cerę. Włącz te 3 produkty do diety

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zupa z glonów


Wiele Azjatek mimo upływu lat podziwianych jest za piękną cerę. Jest to w dużej mierze zasługą odżywiania, bo to, co jemy, wpływa nie tylko na naszą sylwetkę, ale i skórę. Dowiedz się, jakie 3 produkty z azjatyckiej kuchni włączyć do diety, żeby zachować młody wygląd.


Azjatycka kuchnia obfituje w warzywa liściaste, rośliny strączkowe, owoce, produkty pełnoziarniste, zioła i przyprawy. Dostarcza organizmowi nie tylko składniki odżywcze, ale też cenne przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. jeżeli chcemy poprawić wygląd naszej skóry, sięgajmy po produkty, którymi żywią się Azjaci. Szczególnie polecane są: grzyby shiitake, algi, czyli inaczej glony (wakame i nori) oraz sezam (biały i czarny).


Grzyby shiitake odmładzają organizm od środka


Grzyby shiitake mają adekwatności przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. Są doskonałym źródłem wielu witamin i składników mineralnych: selenu, żelaza, magnezu, potasu, fosforu, wapnia, sodu, cynku, manganu, oraz witamin z grupy B.Zapobiegają starzeniu się skóry, ujędrniając jej włókna i wzmacniają tkankę łączną. Badania wskazują, iż regularne spożywanie tego rodzaju grzybów zapobiega tworzeniu się zmarszczek.


Algi pomogą skórze na dłużej zachować młody wygląd


Algi, inaczej glony, są zalecane w diecie osób, które chcą na długo zachować młody wygląd skóry i żyją w zanieczyszczonym środowisku. Najpopularniejszymi glonami są wakame i nori, które, jak wskazują badania, zawierają więcej wapnia niż mleko. Zawierają całe bogactwo makro- oraz mikroelementów, których potrzebuje nasz organizm: sód, wapń, potas, chlor, siarkę, fosfor, jod, fluor, selen, miedź, mangan, żelazo, witaminy (C, z grupy B, E, beta-karoten, kwas foliowy) oraz białko wysokiej próby. Zielone algi zawierają kwas alfa-linolenowy, czerwone zaś – kwas eikozapenaenowy, które należą do cennych dla organizmu kwasów omega-3 chroniących m.in. przed miażdżycą. Włączenie alg do jadłospisu gwarantuje nie tylko piękną cerę, ale też chroni przed cellulitem.


Sezam biały i czarny


Nasiona sezamu, zarówno białe, jak i czarne, są bogate w składniki odżywcze. 4 łyżki sezamu dostarczają ok. 200 kcal, 6 g białka, 15 g tłuszczu i 9 g węglowodanów. Taka porcja nasion pokrywa również dużą część zapotrzebowania na miedź, żelazo, magnez, wapń oraz cynk. W sezamie znajdziemy również przeciwutleniacze oraz substancje działające przeciwzapalnie. Stwierdzono w badaniach, iż ziarna sezamu mają działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, a dodatkowo odżywiają i stymulują ukrwienie skóry. Jednym z przysmaków wykonanych z ziaren sezamu jest pasta tahini dodawana m.in. do humusu. Z nasion sezamu przyrządza się również chałwę. Można je dodawać też bezpośrednio do zup, dań mięsnych czy sałatek.


Wypróbuj przepis na zupę z wodorostów!
Idź do oryginalnego materiału