Popularny dodatek do żywności może zwiększać ryzyko cukrzycy

upday.com 1 dzień temu
Zdjęcie: fot. Dan Kitwood/Getty Images


Karagen, popularny dodatek do żywności o symbolu E 407, może być odpowiedzialny za rozwój przewlekłych zapalnych chorób jelit, owrzodzeń oraz podwyższonego poziomu cukru we krwi - uważają naukowcy z Niemiec.


Badali oni wpływ karagenu na układ pokarmowy ludzi oraz na metabolizm cukrów. Odkryli, iż związek ten zwiększa przepuszczalność jelita cienkiego, co najprawdopodobniej jest skutkiem powstającego tam stanu zapalnego i dalszych problemów zdrowotnych.

Karagen jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym jako emulgator i zagęszczacz. Najczęściej dodaje się go do takich produktów jak gotowe desery mleczne, lody, jogurty i serki homogenizowane, tzw. mleka roślinne, wędliny i przetwory mięsne, produkty light, gotowe zupy i sosy, napoje czekoladowe i owocowe, żelki i słodycze.

Wyniki badań

Od jakiegoś czasu sugeruje się, iż może mieć on negatywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Teraz zagadnieniu temu przyjrzeli się naukowcy pod kierunkiem prof. Roberta Wagnera i prof. Norberta Stefana z Niemieckiego Centrum Badań nad Cukrzycą (DZD).

Podzieli grupę młodych, zdrowych mężczyzn o BMI poniżej 30 na dwie części: jednej a nich podawali karagen w ilości odpowiadającej 2-3 dziennym średnim dawkom spożywanym przez mieszkańców USA, a drugiej placebo. Obie grupy obserwowano przez dwa tygodnie.

Wyniki wykazały zwiększenie przepuszczalności jelita cienkiego, co najprawdopodobniej było skutkiem zapalenia jelit.

"Nasze badanie sugeruje, iż spożywanie karagenu, podobnie jak obserwowano w badaniach na zwierzętach, może zaburzać funkcję bariery jelitowej. A to może mieć długoterminowe konsekwencje zdrowotne i zwiększać ryzyko chorób zapalnych" - wyjaśnił prof. Wagner.

Dane ujawniły również, że dieta bogata w karagen może zmniejszać wrażliwość na insulinę, co często prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2. Co ważne, efekt ten występował wyłącznie u uczestników w wyższą masą ciała. U mężczyzn z nadwagą karagen powodował również wyższe wskaźniki zapalne we krwi oraz oznaki zapalenia w podwzgórzu – części mózgu odpowiedzialnej za metabolizm cukrów i apetyt.

"Nasze badanie sugeruje, iż u młodych, zdrowych osób metaboliczne skutki spożywania karagenu nie są jeszcze widoczne. U ludzi starszych, z nadwagą efekty są już jednak wyraźne. Ale, aby to potwierdzić, potrzebne są kolejne badania na konkretnych populacjach" - powiedział prof Stefan, współautor publikacji „BMC Medicine”.

Jak dodał, biorąc pod uwagę niezwykle rozpowszechnienie karagenu w produktach spożywczych, jego potencjalnie negatywny wpływ na zdrowie powinien być traktowany bardzo poważnie.

"Ważne jest, abyśmy lepiej zrozumieli, jak dodatki do żywności mogą wpływać na nasze organizmy, bo tylko w ten sposób będziemy mogli formułować świadome zalecenia dla społeczeństwa" - podsumował.

PAP

Idź do oryginalnego materiału