Komunikat dotyczy suplementu diety „Morwa biała. Herbata ziołowa, Zielnik Polski, 40 g (20 torebek)”, wyprodukowanego przez Herbapol – Lublin S.A., ul. Diamentowa 25, Lublin. Zagrożona jest konkretna seria oznaczona numerem partii L 0185. Data minimalnej trwałości wskazana na opakowaniu to maj 2027.
Państwowa Inspekcja Sanitarna przebadała pięć próbek produktu. W jednej z nich wykryto obecność bakterii Salmonella spp., co zgodnie z oceną ryzyka stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Objawy zatrucia pokarmowego wywołanego Salmonellą
Zakażenie Salmonellą objawia się najczęściej biegunką, gorączką, silnymi bólami brzucha oraz wymiotami. Pierwsze symptomy mogą wystąpić od kilku godzin do dwóch dni po spożyciu skażonego produktu.
Największe ryzyko dotyczy dzieci, osób starszych oraz pacjentów z obniżoną odpornością. U nich odwodnienie i osłabienie organizmu mogą pojawić się bardzo szybko, a skutki bywają szczególnie niebezpieczne.
Reakcja sanepidu i kooperacja z producentem
GIS natychmiast wydał ostrzeżenie, apelując do konsumentów o niespożywanie produktu z tej partii. Osoby, które już sięgnęły po herbatkę i odczuwają objawy zatrucia, powinny bezzwłocznie skonsultować się z lekarzem.
Producent, Herbapol – Lublin S.A., współpracuje z organami kontroli żywności. Wdrożono postępowanie wyjaśniające, mające na celu ustalenie źródła skażenia i sprawdzenie, czy zagrożenie nie dotyczy także innych partii.
Dlaczego Salmonella pojawia się w produktach roślinnych?
Choć Salmonella kojarzy się głównie z mięsem, jajami i produktami mlecznymi, w ostatnich latach coraz częściej wykrywana jest także w ziołach i przyprawach. Może do tego dojść na etapie zbiorów, suszenia, transportu albo pakowania.
Niedostateczna higiena lub brak odpowiednich warunków przechowywania stwarzają dogodne środowisko dla bakterii. Z uwagi na to, iż konsumenci uznają suplementy ziołowe za bezpieczne i naturalne, wiadomości o ich skażeniu wywołują szczególne poruszenie.
Co zrobić z produktem z zakażonej partii?
Najważniejsze zalecenie brzmi: nie spożywać. Konsumenci powinni sprawdzić oznaczenia na opakowaniach i w razie posiadania herbatki z partii L 0185 – oddać ją do sklepu lub zutylizować.
Eksperci ostrzegają, iż Salmonella nie zmienia smaku ani zapachu produktu, dlatego nie da się jej rozpoznać metodą organoleptyczną. Spożycie może skończyć się ciężkim zatruciem.