Nadchodzi lato, a synoptycy już prognozują, iż będzie ono bardzo upalne. W tym tekście przedstawimy główne zasady komponowania zdrowej i lekkiej diety na gorące dni. W artykule znajdziesz również kilka pomysłów na szybki letni obiad. Zapraszamy do lektury!
Dieta na lato, czyli jaka?
Zasady odpowiednio zbilansowanej diety na lato nie odbiegają od założeń klasycznego zdrowego jadłospisu. Każdego dnia należy jeść regularnie i różnorodnie, swoje menu opierając głównie na świeżych i nisko przetworzonych produktach spożywczych.
Dieta na upalne dni powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Podczas upałów organizm szybciej się męczy, nie warto więc obciążać go dodatkowo długotrwałym procesem trawienia. Gdy żar leje się z nieba, mało kto lubi spędzać długie godziny w kuchni. Dieta na upalne dni uwzględnia więc głównie szybkie dania, których przygotowanie nie zajmuje więcej niż pół godziny. Niektórych z nich choćby nie trzeba gotować, można je jeść na zimno.
Im wyższe temperatury na zewnątrz, tym większe ryzyko odwodnienia organizmu. Jadłospis na ciepłe wakacyjne dni powinien obejmować duże ilości wody oraz produktów, które mają jej w składzie najwięcej. Latem warto zwiększyć podaż świeżych warzyw i owoców oraz potraw przygotowanych na ich bazie (chłodniki, sałatki, koktajle).
Zdrowy, letni obiad – 10 najważniejszych zasad
Z jakich produktów spożywczych przygotowywać zdrowe, lekkie dania? Czego lepiej unikać? Czy szybkie dania obiadowe mogą być równocześnie pożywne, zdrowe i smaczne?
Sprawdź 10 najważniejszych zasad komponowania zdrowej diety na lato i przekonaj się, jak przygotować smaczny obiad na upalne dni.
- Najważniejszym elementem zdrowej diety na lato są sezonowe warzywa i owoce. Latem soczyste, pożywne i kolorowe warzywa i owoce są na wyciągnięcie ręki. Warto korzystać z ich sezonowości, gdyż sezonowe produkty są nie tylko tańsze i ogólnodostępne, ale przede wszystkim bogate odżywczo. Świeże warzywa i owoce dostarczają organizmowi wody, błonnika pokarmowego oraz cennych witamin, składników mineralnych i antyoksydantów.
- Szybkie dania na lato przygotujesz także z produktów zbożowych. Najlepiej sięgać po te pełnoziarniste, gdyż w nich ukrywa się cenny błonnik, duże ilości witamin z grupy B oraz wiele składników mineralnych. Dania z makaronem, ryżem czy kaszą możesz przygotowywać zarówno na ciepło, jak i zimno. Produkty pełnoziarniste świetnie komponują się z sezonowymi warzywami, chudym mięsem i rybami.
- Przygotowując lekki obiad, nie można zapominać o dobrych źródłach białka. Pełnotłusty nabiał należy zastąpić produktami o obniżonej zawartości tłuszczu. jeżeli jesteś na diecie wegańskiej, pamiętaj o większej podaży nasion roślin strączkowych, które świetnie zastępują białko zwierzęce.
- Jeśli jesz mięso, wybieraj chude gatunki. Na lato idealnie sprawdza się mięso z kurczaka i indyka. Kawałki podsmażonego mięsa można dodawać również do dań na zimno (na przykład sałatki).
- Doskonały pomysł na pożywny i lekki obiad na lato to danie rybne. W ciepłe dni zamiast tłustych gatunków, wybieraj te chude (dorsz, mintaj). Do tego dodatek sezonowych warzyw i lekki obiad gotowy.
- Przygotowując dania na ciepło, pamiętaj o odpowiedniej technice kulinarnej. Unikaj smażenia w głębokim tłuszczu. Zamiast tego gotuj w wodzie lub na parze. Możesz również zapiekać w folii lub pergaminie (najlepiej bez dodatku tłuszczu).
- Tłuszcze zwierzęce zastępuj roślinnymi. Do smażenia nie używaj smalcu czy margaryny, a zdrowych tłuszczów roślinnych – oliwy z oliwek extra virgin czy oleju rzepakowego.
- Latem unikaj bardzo ostrych, rozgrzewających przypraw. W kuchni warto mieć przyprawy, takie jak sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, sos sojowy i świeże zioła.
- Szukając inspiracji na szybki letni obiad, unikaj dań gotowych i fast-foodów. Żywność wysoko przetworzona spożywana w nadmiarze zaburza prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
- Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu. Kup butelkę wielorazową i miej ją zawsze pod ręką – nie tylko wtedy, gdy siedzisz przy biurku, ale również w podróży czy podczas spędzania czasu w świeżym powietrzu. jeżeli nie przepadasz za zwykłą wodą, urozmaicaj ją różnymi dodatkami – plastrem cytryny lub pomarańczy, listkiem mięty, miodem, imbirem i domowym sokiem malinowym. W ten sposób zadbasz nie tylko o nawodnienie, ale również lepszą odporność organizmu.
Pomysły na zdrowy obiad na upalne dni
Sprawdź nasze pomysły na szybkie dania obiadowe na upalne dni i zainspiruj się już dziś!
Sałatka, czyli lekki obiad z warzyw i innych dodatków
Sałatka to świetny pomysł na szybki obiad latem. Przyrządzisz ją bez gotowania: wystarczy pokroić i wymieszać ze sobą wszystkie składniki oraz doprawić danie do smaku. Do sałatki możesz dodać ulubione warzywa (i/lub owoce) oraz produkty, które zalegają Ci w lodówce.
Pomysł nr 1 – sałatka z makaronem i tuńczykiem
Składniki: makaron (na przykład świderki), fasolka szparagowa, pasta z czarnych oliwek, oliwa z oliwek, pomidorki koktajlowe, tuńczyk w oleju, świeża bazylia, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: przygotowanie obiadu rozpoczynamy od obrania i oczyszczenia fasolki szparagowej. Następnie gotujemy ją wraz z makaronem w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzamy, polewamy zimną wodą, odcedzamy ponownie i mieszamy z dwiema kopiastymi łyżkami pasty z oliwek i dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy pomidory (umyte i przekrojone na pół), odcedzonego i pokruszonego tuńczyka, liście bazylii, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Pyszne i szybkie danie na upalne dni gotowe.
Smaczny obiad bezmięsny
Obiad bezmięsny to częsty wybór latem. Warzywne obiady są lżejsze, szybciej się trawią i nie zalegają w żołądku. Do ich przygotowania możesz wykorzystywać ulubione warzywa i przyprawy oraz dodatki zbożowe (makaron ryżowy, grube kasze, ryż brązowy, komosę ryżową i inne).
Pomysł nr 2 – „makaron” bez gotowania
Składniki: cukinia, sos pomidorowy, czosnek, bazylia, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: w tym przepisie na lekki obiad na lato klasyczny makaron zastępujemy cukinią. Warzywo kroimy w cienkie paski (ala nitki makaronu). Można to zrobić dzięki spiralizera, temperówki do warzyw, obieraczki lub ostrego noża. Na cukiniowe spaghetti nakładamy sos pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i świeżą bazylię. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Górę możemy udekorować startym parmezanem.
Chłodniki – idealne zupy na lato
Idealny obiad na lato istnieje i jest nim chłodnik! Możesz postawić na owocowy chłodnik z jagód z dodatkiem jogurtu naturalnego lub klasyczny chłodnik ogórkowy. Tak naprawdę ogranicza Cię tylko wyobraźnia.
Pomysł nr 3 – inna wersja klasycznej zupy, czyli ogórkowa na zimno
Składniki potrawy: ogórki małosolne, sok z ogórków, śmietana, zsiadłe mleko, czosnek, koperek, szczypiorek, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy sokiem z ogórków i odstawiamy do gotowania przez kilka minut. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do wywaru. Studzimy wywar, a w międzyczasie łączymy zsiadłe mleko ze śmietaną. Wlewamy do schłodzonego wywaru, dodajemy koperek i szczypiorek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szybki obiad gotowy!
Zdrowe obiady z rybą
Pyszne obiady dla całej rodziny możesz przyrządzać również z ryb. Chude ryby najlepiej zapiekać w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym wcześniej oliwą.
Pomysł nr 4 – zapiekany dorsz
Składniki: filet z dorsza, oliwa z oliwek, czosnek, koperek, cytryna, sos sojowy, sól, pieprz, natka pietruszki, wybrane warzywa.
Sposób przygotowania: do jednej miski wrzucamy kawałki ryby i przygotowaną wcześniej marynatę na bazie oliwy, czosnku przeciśniętego przez praskę, koperku, soku z cytryny, odrobiny sosu sojowego, soli i pieprzu. Po 30 minutach mięso ryby wyciągamy z marynaty i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Obok wrzucamy wybrane warzywa – pomidory koktajlowe, kawałki marchewki, pokrojone szparagi itp. Zapiekamy przez około 20 minut w 200 stopniach. Na koniec dekorujemy natką pietruszki lub plastrem cytryny. Podajemy z pieczywem. Pyszny obiad gotowy!
Wrapy – letni obiad i zdrowa przekąska
Na koniec szybkie dania obiadowe, które smakują zarówno dużym, jak i małym. Wrap, czyli miks warzyw i innych składników owinięty plackiem zbożowym (tortillą).
Pomysł nr 5 – lekki obiad na lato, czyli tortilla z dodatkami
Składniki: miks sałat, wybrane warzywa (na przykład ogórki, papryka, marchewki, pomidorki, oliwki), opcjonalnie mięso z kurczaka, placek tortilli, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, miód, musztarda, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: pokrojone warzywa wrzuć do jednej miski z miksem sałat. Dodaj wcześniej podsmażonego kurczaka. Przygotuj dressing z octem balsamicznym: do octu dodaj łyżeczkę miodu i łyżeczkę musztardy, a następnie oliwę. Dopraw solą i pieprzem i mieszaj do uzyskania gęstej konsystencji. Wlej dressing do reszty składników, wymieszaj i przełóż do tortilli. Zwiń wrapa i już… obiad na lato gotowy!
Obiady na lato bez gotowania – sprawdź ofertę Maczfit!
Obiad na lato bez gotowania? To możliwe dzięki szerokiej ofercie Maczfit. Sprawdź nasze propozycje i zamów dietę pudełkową dla siebie.