Pomoże obniżyć ciśnienie krwi i "zły" cholesterol. Możesz pić bez wyrzutów sumienia

zdrowie.gazeta.pl 2 dni temu
Zdjęcie: Fot. Nina Lishchuk / Shutterstock


To jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Jest pełen przeciwutleniaczy, mikroelementów, witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-9. Pomaga chronić zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Warto pić kakao.Choroby układu sercowo-naczyniowego (CVD) są jedną z najczęstszych przyczyn zgonu na świecie. Są silnie powiązane z miażdżycą i dyslipidemią, a także z takimi schorzeniami jak cukrzyca czy otyłość brzuszna. Tak zwane ryzyko kardiometaboliczne obejmuje wiek, płeć, stosunek masy ciała do wzrostu (wskaźnik masy ciała, BMI), ciśnienie skurczowe (SBP) i rozkurczowe (DBP), nadciśnienie tętnicze, wysokie stężenie glukozy we krwi, cukrzycę typu 2, wysoki cholesterol oraz palenie tytoniu.
REKLAMA


Jednym ze sposobów na obniżenie ryzyka choroby sercowo-naczyniowej jest odpowiednio skomponowana, wartościowa dieta. Badania pokazują, iż spożywanie produktów zawierających substancje bioaktywne, takie jak polifenole, wiąże się z poprawą głównych predyktorów chorób sercowo-naczyniowych. Polifenole mają pozytywny wpływ na całkowitą masę ciała, BMI, obwód talii, profil lipidowy (cholesterol), profil glikemiczny i ciśnienie krwi. Jednym z najbogatszych w polifenole produktów jest naturalne kakao. Jak działa na organizm?Czytaj także:
Kakao: adekwatności zdrowotne. Dlaczego warto pić kakao?Co kryje się w kakao?Kakao zawiera ponad 800 związków, z których tylko część dokładnie przebadano. Wiadomo jednak, iż jest źródłem białka, wapnia, żelaza, cynku, potasu i fosforu oraz całkiem pokaźnej dawki magnezu. Do tego dochodzą witaminy A, E oraz kilka z grupy B (B1, B2, B3, B6) i niacyna. Kakao pozostaje też źródłem węglowodanów (błonnik, cukry), a także tłuszczów roślinnych, w tym kwasu tłuszczowego oleinowego, stearynowego i palmitynowego (nienasycone kwasy tłuszczowe typu omega-9). Do tego kakao zawiera tryptofan (związek wykorzystywany przez organizm do produkcji serotoniny), fenyloetyloaminę (organiczny związek chemiczny z grupy amin, działa pobudzająco, poprawia pamięć), kofeinę (energetyzuje, regeneruje organizm), a także sporą ilość polifenoli, głównie flawonoidów. Wśród nich najliczniej występujące to katechiny i epikatechiny, które mają dobroczynny wpływ na organizm, zwalczają wolne rodniki, są ważne dla kondycji układu krążenia. Przeciwutleniacze, takie jak katechiny i epikatechiny, mają bowiem pozytywny wpływ na stan nabłonka naczyń krwionośnych, dzięki czemu zapobiegają procesom zapalnym i zakrzepowym, a w konsekwencji miażdżycy.


Zobacz wideo


Kobiecy zawał - to musisz wiedzieć


Warto pić kakao!Przeprowadzone niedawno badania porównawcze pokazały, iż spożywanie ekstraktu kakaowego lub bardzo ciemnej (gorzkiej) czekolady zmniejsza kilka czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy z wiodących instytucji naukowych w Brazylii przeanalizowali wyniki 31 randomizowanych, kontrolowanych badań z ostatnich lat. U uczestników tych badań monitorowano takie wskaźniki jak: stężenie cholesterolu we krwi, ciśnienie krwi, masa ciała, obwód talii, poziom glukozy we krwi na czczo, wcześniej podzieliwszy ich na dwie główne grupy: osoby pijące napój z kakao lub spożywające ciemną czekoladę (minimum 70 proc. kakao) i osoby unikające tego typu produktów. Wyniki opublikowało czasopismo "MDPI".Spożycie kakao wiązało się z różnym stopniem poprawy cholesterolu całkowitego i LDL („złego"), skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi oraz poziomu glukozy we krwi na czczo- donoszą eksperci.


Analizy pokazały, iż spożywanie kakao przez miesiąc spowodowało zmniejszenie całkowitego cholesterolu o 8,35 mg/dl, zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL o 9,47 mg/dl, obniżenie poziomu glukozy we krwi na czczo o 4,91 mg/dl, obniżenie skurczowego ciśnienia krwi o 2,52 mmHg, obniżenie rozkurczowego ciśnienia krwi o 1,58 mmHg. Natomiast nie uległy zmianie takie czynniki jak: masa ciała, wskaźnik masy ciała (BMI), obwód talii, poziom trójglicerydów we krwi, poziom „dobrego" cholesterolu (HDL) i wskaźnik HbA1c (biomarker cukrzycy).
Idź do oryginalnego materiału