Polski szpital jak restauracja. Tutaj to pacjenci decydują, co zjedzą
Zdjęcie: Szpital jak restauracja: pacjenci decydują, co zjedzą.
W Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie pacjenci mogą sami wybierać posiłki z menu. To rozwiązanie, dotychczas kojarzone głównie z prywatnymi klinikami, zostało wdrożone na wszystkich oddziałach w ramach pilotażu „Pacjent wybiera”. Nad jadłospisami czuwają dietetycy, a cały program wpisuje się w rządowy projekt „Dobry posiłek w szpitalu”.W Szpitalu Uniwersyteckim pacjenci mogą wybrać obiad z kilku propozycji; to element pilotażu „Pacjent wybiera”. Jadłospisy tworzone są w ramach programu „Dobry posiłek w szpitalu” i nadzorowane przez dietetyków. Rozwiązanie ma poprawiać odżywianie i satysfakcję pacjentów, a badania wskazują też na mniejsze marnotrawstwo.