Polacy używają jej codziennie. Eksperci ostrzegają: Może zwiększać ryzyko raka żołądka
Zdjęcie: Gotowanie
Ta przyprawa jest nieodzownym elementem każdej kuchni, ale jej nadmierne spożycie stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia, wykraczające poza ryzyko nadciśnienia. Rosnąca liczba badań epidemiologicznych i klinicznych wskazuje na bezpośredni związek między dietą bogatą w sól (chlorek sodu) a podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka żołądka. Choć sól nie jest bezpośrednim czynnikiem rakotwórczym, to agresywnie uszkadza śluzówkę żołądka, otwierając drogę dla innych, bardziej niebezpiecznych patogenów.Jej nadmierne spożycie jest uznawane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za czynnik ryzyka raka żołądka.Uszkadza błonę śluzową żołądka, prowadząc do przewlekłego stanu zapalnego i atrofii.Uszkodzona śluzówka jest bardziej podatna na kolonizację przez bakterię Helicobacter pylori, głównego bakteryjnego karcynogenu żołądka.










![Kard. Ryś przewodniczył Mszy św. dziękczynnej za posługę w Łodzi [+GALERIA]](https://misyjne.pl/wp-content/uploads/2025/12/mid-25c13144.jpg)



