Polacy uwielbiają te tłuszcze. Są napakowane związkami rakotwórczymi i niszczą serce

pacjenci.pl 3 tygodni temu
Zdjęcie: szkodliwe tłuszcze


Chrupiące ciastka, kremowe lody, smażone przekąski – wspólny mianownik to olej palmowy, dziś jeden z najtańszych i najczęściej używanych tłuszczów na świecie. Choć branża spożywcza ceni go za długą trwałość i neutralny smak, lekarze alarmują: wysoka zawartość tłuszczów nasyconych i procesowe zanieczyszczenia mogą zwiększać ryzyko chorób serca i nowotworów. Czy faktycznie mamy powód do niepokoju?W Polsce choćby połowa produktów na półkach zawiera olej palmowy – od margaryny po „fit” batony Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by tłuszcze nasycone (a więc i olej palmowy) dostarczały ≤ 10 % energii dziennie Europejskie regulacje zaostrzają limity rakotwórczych estrów 3-MCPD i glizydolu – palmowy to ich główne źródło
Idź do oryginalnego materiału