Polacy kochają tę rybę. To prawdziwy pakiet związków rakotwórczych
Zdjęcie: MAKRELA
Polacy kochają wędzoną makrelę: jest łatwa do kupienia, niedroga i pełna smaku. Ma jednak drugie oblicze – dym, który nadaje jej aromat, „dokłada” rakotwórcze związki, sól oraz metale ciężkie. Czy to oznacza, iż trzeba z niej całkowicie zrezygnować? Makrela dostarcza cennych kwasów omega-3, ale w procesie wędzenia kumuluje wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA).Nawet 70 % WWA trafia do organizmu z jedzeniem; część producentów wciąż przekracza unijny limit 5 µg/kg benzo[a]pirenu.Dietetycy radzą: wybieraj świeżą lub pieczoną rybę, a po wędzoną sięgaj sporadycznie – najlepiej raz w tygodniu i bez skóry.

![Hrubieszów: Bmw zajechało drogę karetce na sygnale. Ranny został pacjent i ratownik [ZDJĘCIA]](https://static2.kronikatygodnia.pl/data/articles/xga-4x3-hrubieszow-bmw-zajechalo-droge-karetce-na-sygnale-ranny-zostal-pacjent-i-ratownik-zdjecia-1765876536.jpg)









![Pożar w budynku przy ul. Kubusia Puchatka w Ostrołęce. Szybka interwencja służb [ZDJĘCIA]](https://www.eostroleka.pl/luba/dane/pliki/zdjecia/2025/597868070_2051629805617669_3056222722312934819_n.jpg)




![Mistrzowie parkowania [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/12/page-11.jpg)

