Polacy kochają te konserwy. Są napakowane związkami rakotwórczymi

pacjenci.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: konserwy


Konserwy mięsne i rybne to wygoda, długi termin przydatności i smak dzieciństwa. Jednak za metalową puszką kryją się substancje, których nadmiar może podnosić ryzyko raka jelita grubego i innych nowotworów. Sprawdzamy, ile puszek naprawdę ląduje na polskich talerzach i które z nich warto omijać szerokim łukiem.Ponad 70% polskich gospodarstw domowych kupuje konserwy mięsne; w 2024 r. segment sprzedał prawie 2,4 mld opakowań przetworów mięsnych i rybnych W puszkach najczęściej wykrywa się nitrozoaminy, bisfenol A (BPA) oraz sól azotynową – wszystkie powiązane z podwyższonym ryzykiem raka Bezpieczniejsze są konserwy roślinne i rybne w wodzie lub oliwie, w puszkach „BPA-free” i z krótką listą składników
Idź do oryginalnego materiału