Klasyczne placki ziemniaczane przygotowuje się na bazie warzyw, przypraw, mąki i jajek. Wbrew pozorom dwa ostatnie z produkty nie są wcale nieodzownymi składnikami. Można bowiem znaleźć dla nich doskonały zamiennik. To popularny produkt wykorzystywany na co dzień w kuchni. W dodatku nie kosztuje wiele i można dostać go w każdym sklepie spożywczym.
Czym zastąpić jajka i mąkę w plackach ziemniaczanych?
Jajka i mąka działają jak środek wiążący. Spajają wszystkie składniki w całość i sprawiają, iż masa ziemniaczana nie rozpada się podczas smażenia. Wpływają nie tylko na jej konsystencję, ale również smak i kolor. Czy istnieje produkt, który potrafi je godnie zastąpić? Jak najbardziej. Świetnie sprawdzi się majonez. Jego dodatek sprawi, iż placki zachowają swoją strukturę podczas obróbki termicznej. Będą przyjemnie chrupać i nie ściemnieją.
Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek i mąki?
Receptura jest prosta. Wystarczy wprowadzić kilka zmian w klasycznym przepisie. Jedną z nich jest przygotowanie placków z gotowanych, a nie surowych ziemniaków. Warzywa poddane wstępnej obróbce termicznej zawierają mniej wody, dzięki czemu łatwiej można formować placki. Poza tym podczas gotowania z ziemniaków wytrąca się część skrobi. Dzięki temu warzywa po usmażeniu są bardziej chrupiące. Drugą istotną zmianą w tradycyjnym przepisie jest wzbogacenie masy ziemniaczanej o majonez. Wystarczy kilka łyżek, by składniki dobrze się ze sobą związały.