Placki ziemniaczane są popularnym daniem w wielu krajach, zwłaszcza w Europie Wschodniej. Również w Polsce mają swoich zwolenników ze względu na to, iż jest to szybka, tania, prosta i naprawdę smaczna potrawa. Można je podawać solo, ale też na słono lub na słodko (co dla wielu osób może być sporym zaskoczeniem). Kuszą swoją złocistą barwą i wspaniałym zapachem. Choć ich przygotowanie naprawdę nie należy do trudnych, to jedyną czynnością, która prawdopodobnie zniechęca do ich robienia, jest żmudne ścieranie ziemniaków. Znamy jednak sposób, by przygotować je bez tego.
Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków?
Uciążliwą czynność, jaką jest ścieranie ziemniaków na tarce, z powodzeniem możecie pominąć. Jest na to znacznie prostszy i szybszy sposób. Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia kartofli? Wystarczy, iż przygotujecie je z ugotowanych ziemniaków – warzywa trzeba jedynie rozgnieść, wymieszać z innymi dodatkami i gotowe. W ten sposób zaoszczędzicie dużo czasu oraz pracy i z pewnością będziecie częściej korzystać z tej właśnie metody.
Żeby nie trudzić się i nie ścierać ziemniaków – możecie też użyć wyciskarki. jeżeli przepuścicie przez nią ugotowane ziemniaki – uzyskacie pulchną masę na placki ziemniaczane. Niestety w plackach przygotowanych tym sposobem nie będą wyczuwalne chrupiące kawałki ziemniaków – warto wziąć to pod uwagę, ponieważ dla wielu osób jest to dużą zaletą tego dania. jeżeli macie w domu robota kuchennego – możecie tam włożyć cząstki surowych ziemniaków – dzięki temu czas wykonania tej potrawy się skróci, a wy przez cały czas będziecie mogli delektować się chrupiącymi kawałeczkami warzyw. Możecie też przygotować placki ziemniaczane z blendera kielichowego – wystarczy, iż wrzucicie tam wszystkie składniki pokrojone na drobniejsze kawałki i włączycie wysokie obroty. Dobrym pomysłem jest też użycie sokowirówki – w ten sposób również powstanie masa, z której zrobicie placki ziemniaczane.