Placki z cukinii bez smażenia zrobicie raz-dwa. Koniec z pryskającym olejem

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Placki z cukinii Źródło: Shutterstock


Placki z cukinii to szybka i wyjątkowo smaczna potrawa. Okazuje się, iż ich przygotowanie może być jeszcze łatwiejsze. Wystarczy, iż zamiast smażenia wybierzecie inny sposób.


Trwa właśnie sezon na cukinię, a więc jest to najlepszy czas na przygotowywanie placków z tego warzywa. Będą idealne na lekki obiad, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Ich przyrządzenie jest dość proste, nie zajmie wam ono też dużo czasu. jeżeli więc szukacie pomysłu na lekkostrawne danie – koniecznie postawcie na placki z cukinii. Dodatkowo wcale nie musicie smażyć takich placków na patelni – śmiało możecie z tego zrezygnować. Nie tylko zaoszczędzicie czas, ale potrawa będzie wtedy też zdrowsza.


Placki z cukinii z piekarnika


Dla niektórych osób smażenie placków z cukinii może być dość niekomfortowe – olej czasami pryska, dodatkowo w domu może być wtedy też wyczuwalny jego zapach. W takiej sytuacji świetnym rozwiązaniem jest upieczenie ich w piekarniku. W ten sposób będą mniej tłuste od tych smażonych, a równie pyszne. Staną się też wspaniale chrupiące. Taka metoda będzie też doskonała dla osób, które są na diecie, zwłaszcza iż cukinia jest też warzywem niskokalorycznym. Zyskacie też czas, w którym musielibyście pilnować placuszków na patelni, odwracać je i zdejmować. Żeby przygotować takie placki z cukinii z piekarnika wystarczy, iż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie skropioną olejem roślinnym, położycie placuszki.
Idź do oryginalnego materiału