Pisto to hiszpańskie danie z duszonych warzyw, wywodzące się z regionu La Mancha. Być może jadł go sam Don Kichot, bohater powieści Cervantesa, który również pochodził z tej krainy. Tak naprawdę jest to rodzaj gulaszu warzywnego, niezwykle popularnego w krajach śródziemnomorskich w stylu francuskiego Ratatouille, czy znanego nam węgierskiego leczo. Lato jest okresem, kiedy warzywa są najlepsze i świeże, i dlatego warto przygotować pisto zwłaszcza w letnie miesiące. Można je zjeść na ciepło z jajkiem lub na zimno jako dodatek do kanapek. Pasuje do niego też makaron, który polewamy pisto.
Pisto, czyli hiszpańskie danie warzywne. Wypróbuj prosty przepis
Zdjęcie: Pisto, czyli hiszpańskie danie warzywne Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Pisto to idealne danie na upalny dzień, które jest zdrowe, smaczne i łatwe do zrobienia. Spróbuj przygotować potrawę z warzyw z dodatkiem jajka sadzonego. To popularne w Hiszpanii danie można jeść na ciepło i na zimno, na obiad lub kolację.
Pisto to hiszpańskie danie z duszonych warzyw, wywodzące się z regionu La Mancha. Być może jadł go sam Don Kichot, bohater powieści Cervantesa, który również pochodził z tej krainy. Tak naprawdę jest to rodzaj gulaszu warzywnego, niezwykle popularnego w krajach śródziemnomorskich w stylu francuskiego Ratatouille, czy znanego nam węgierskiego leczo. Lato jest okresem, kiedy warzywa są najlepsze i świeże, i dlatego warto przygotować pisto zwłaszcza w letnie miesiące. Można je zjeść na ciepło z jajkiem lub na zimno jako dodatek do kanapek. Pasuje do niego też makaron, który polewamy pisto.
Pisto to hiszpańskie danie z duszonych warzyw, wywodzące się z regionu La Mancha. Być może jadł go sam Don Kichot, bohater powieści Cervantesa, który również pochodził z tej krainy. Tak naprawdę jest to rodzaj gulaszu warzywnego, niezwykle popularnego w krajach śródziemnomorskich w stylu francuskiego Ratatouille, czy znanego nam węgierskiego leczo. Lato jest okresem, kiedy warzywa są najlepsze i świeże, i dlatego warto przygotować pisto zwłaszcza w letnie miesiące. Można je zjeść na ciepło z jajkiem lub na zimno jako dodatek do kanapek. Pasuje do niego też makaron, który polewamy pisto.