W domach tysięcy Polaków może znajdować się produkt, który właśnie trafił na listę ostrzeżeń Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Komunikat opublikowany przez GIS wywołał poruszenie i skłania do pilnego sprawdzenia zawartości lodówki. Sprawa dotyczy jednego z najczęściej kupowanych artykułów spożywczych.

Fot. Warszawa w Pigułce
Pilne ostrzeżenie GIS. Groźna bakteria na popularnych jajkach – mogą być w każdej lodówce
Główny Inspektorat Sanitarny wydał alarmujący komunikat dotyczący popularnego produktu spożywczego, który znajduje się w lodówkach tysięcy Polaków. W jednej z partii jaj wykryto niebezpieczne bakterie z rodzaju Salmonella. Spożycie skażonego produktu może prowadzić do poważnego zatrucia – GIS apeluje: nie jedz ich pod żadnym pozorem!
Groźna salmonella na skorupkach jaj
Zagrożenie dotyczy jaj marki KOKO – jaja z chowu ściółkowego, klasa A, rozmiar M. Inspektorat ostrzega, iż bakterie wykryto na skorupkach jaj – co oznacza, iż mogą łatwo przedostać się do wnętrza podczas rozbijania, zwłaszcza jeżeli jaja nie zostaną odpowiednio umyte lub ugotowane.
Szczegóły skażonej partii:
- Nazwa produktu: KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M
- Oznaczenie na jajkach: 2PL02181302 K-2
- Data ważności: 05.07.2025
- Kod kreskowy: 5 903427 303134
- Pakowalnia: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE
Salmonella – objawy i zagrożenie
Zakażenie salmonellą może dać o sobie znać już kilka godzin po spożyciu zanieczyszczonego produktu. Najczęstsze objawy to:
– silne bóle brzucha,
– biegunka,
– gorączka,
– nudności i wymioty,
– odwodnienie.
U osób starszych, małych dzieci oraz osób z obniżoną odpornością zakażenie może prowadzić do powikłań: ropni, zapalenia płuc, opon mózgowych, stawów, a choćby sepsy.
Nie jedz, nie ryzykuj, zgłoś się do lekarza
GIS podkreśla, iż partia została już wycofana z obrotu, a produkt tymczasowo wstrzymany. Firma ustaliła źródło pochodzenia skażonych jaj i poinformowała odbiorców. Osoby, które mają w domu wskazane jaja, powinny je wyrzucić lub zwrócić do sklepu. W przypadku pojawienia się objawów zatrucia należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.