Pikantny keczup z cukinii. Zrób go dużo i zachowaj w słoikach na zimę

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Keczup z cukinii Źródło: Shutterstock / Irina Timokhina


Pikantny keczup z cukinii to jeden z najpyszniejszych sposobów zamknięcie tego warzywa w słoikach. Przepis jest bardzo prosty, chociaż wymaga odrobinę cierpliwości.


Cukinia to jedno z najtańszych, sezonowych warzyw. Wiele osób też ma ją na działkach czy w przydomowych ogródkach. jeżeli masz dużo cukinii – zrób keczup. My szczególnie polecamy przepis na pikantny keczup z cukinii.


Jak zrobić keczup z cukinii?


Do zrobienia keczupu można wykorzystać dowolne cukinie, także te duże i nieco przerośnięte. Można wykorzystać cukinie razem ze skórką, ale jeżeli jest już bardzo twarda, lepiej warzywo obrać. Do keczupu dodaje się gotowy koncentrat pomidorowy.


Sekretem przepisu są dodatki: to przede wszystkim świeży imbir, czosnek, papryczka chili i mielona ostra papryka. To te dodatki odpowiadają za ostrość keczupu. Ilość papryki ostrej zależy od tego, jak bardzo pikantny ma być keczup. jeżeli nie masz pewności, nie dodawaj od razu całej papryki. Możesz nią doprawić swój keczup także pod koniec gotowania. Ważnymi dodatkami są także cukier i cynamon, które nieco przełamują ostre smaki.


Ważne, aby do gotowania keczupu wybrać duży garnek z grubszym dnem, aby nic się nie przypaliło. Gotowy keczup wystarczy przełożyć do słoików, dobrze zakręcić (można też chwilę pasteryzować) i cieszyć się nim przez kolejne miesiące.


Z przepisem można eksperymentować. Można dodać inne przyprawy w zależności od tego, jakie smaki najbardziej lubisz. Keczup korzenny o głębokim smaku uzyskasz dodając podczas smażenia cebuli wędzoną paprykę, goździki, kurkumę i anyż. jeżeli wolisz lekki keczup o ziołowym aromacie, dodaj mniej ostrych przypraw, a w zamian dodaj bazylię, oregano i tymianek. Cukier w keczupie można także zastąpić miodem – jednak tu trzeba pamiętać, iż miód również wpłynie na smak sosu. Cukiniowy keczup można wykorzystywać dokładnie tak samo, jak ten tradycyjny.
Idź do oryginalnego materiału