Piją ją miliony. Medycyna mówi jasno, co daje herbata gryczana
Zdjęcie: Soba Cha (herbata gryczana)
Soba Cha, czyli napar z prażonej gryki (najczęściej tatarki), to bezkofeinowa „herbata” o orzechowym aromacie. Przypisuje się jej działanie przeciwutleniające i wpływ na naczynia dzięki rutynie – charakterystycznemu dla gryki flawonoidowi. Sprawdzamy, co potwierdzają badania, gdzie kończy się marketing i jak pić herbatę gryczaną bezpiecznie.Soba Cha jest naturalnie bezkofeinowa i powstaje z prażonych nasion/otrąb gryki, nie z liści herbaty. Napar zawiera rutynę; w badaniach z gryki tatarskiej (odm. Manten-Kirari) stężenia w 1. parzeniu sięgały dziesiątek–setek mg/l, choć efekt zdrowotny zależy od całej diety. U osób z alergią na grykę możliwe są ciężkie reakcje (włącznie z anafilaksją) – to najważniejsze przeciwwskazanie.