Pij sok z ogórków kiszonych! Nawadnia i dostarcza cennych witamin

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ogórki kiszone Źródło: Shutterstock


Rozpoczął się sezon na ogórki kiszone i małosolne. Warto wiedzieć, iż nie tylko zakiszone warzywa stanowią cenne źródło substancji odżywczych, ale również sok, który wytworzył się w podczas kiszenia. Dodatkowo napój doskonale gasi pragnienie i nawadnia. Zobacz, jak wykorzystać go w kuchni.


Sok z kiszonych ogórków jest ożywczy i kwaskowy w smaku. Zalecany jest zwłaszcza w upały, gdyż doskonale gasi pragnienie i zapobiega odwodnieniu, dzięki zawartości potasu, który zatrzymuje wodę w organizmie. Zawiera również sód, który przywraca równowagę elektrolityczną. Polecany jest osobom, które walczą z nadwagą – jest niskokaloryczny (szklanka soku ma tylko 28 kcal) i przyspiesza przemianę materii.


Dlaczego jeszcze warto pić sok z ogórków kiszonych?


Sok z kiszonych ogórków jest bogatym źródłem kwasu mlekowego, który powstaje w procesie fermentacji, a znajdujące się w nim bakterie probiotyczne regulują pracę jelit oraz podnoszą odporność organizmu. W soku z ogórków znajdziemy też witaminy z grupy B oraz A, C, E i K, a także wapń, żelazo, cynk, magnez i fosfor. Regularne spożywanie soku z ogórków kiszonych korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Napój zalecany jest również osobom, które nadużyły alkoholu i cierpią z powodu kaca. Dzięki dużej zawartości witamin i składników mineralnych niweluje skutki jego działania.
Idź do oryginalnego materiału