Pij napar z liści poziomki. Pomoże pozbyć się nadmiaru wody i obrzęków

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Z liści poziomki można przygotować napar Źródło: Shutterstock


Jeśli lubisz smak poziomek, posmakuje ci z pewnością także napar z liści tej rośliny. Ma przyjemny aromat, słodko-cierpki smak i wiele cennych dla zdrowia adekwatności. Picie naparu pozwala m.in. pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i reguluje pracę jelit.


Jeśli chodzisz do lasu lub ogrodu zbierać poziomki, nie zapomnij także o liściach tej rośliny, z których można przygotować pyszny, zdrowy napar. Zrywać należy zielone liście, bez przebarwień. Najlepiej wtedy, gdy na krzaczkach pojawią się poziomki, bo są wtedy bardziej aromatyczne. Liście suszymy w ciepłym miejscu, z dostępem do świeżego powietrza. Gotowy susz z liści poziomek jest też do kupienia w aptece. Przechowywać go należy w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Dlaczego warto pić napar z liści poziomki?


W liściach poziomki zawarte są garbniki, taniny, flawonoidy, kwasy fenolowe, proantocyjany oraz witamina C. Picie naparu z liści tego owocu poprawia przemianę materii i działa moczopędnie. Dzięki temu pomaga pozbyć się nadmiaru wody i obrzęków. Wspomaga również leczenie chorób żołądkowo-jelitowych, a zwłaszcza biegunki. Ale lista prozdrowotnych adekwatności naparu jest o wiele dłuższa. Warto wymienić:


oczyszczanie organizmu i walkę z infekcjami,


korzystny wpływ na skórę i błony śluzowe,


wspieranie układu krążenia oraz pracy wątroby,


ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym i zapobieganie nowotworom.


Napar z liści poziomki można stosować też zewnętrznie w postaci okładów na stany zapalne, a także na łzawiące oczy.


Liście poziomki można też wykorzystać w kuchni


Suszone liście poziomki mają silny aromat i smak. Można nie tylko przygotować z nich napar, ale stosować je jako przyprawę do potraw. Podnoszą smak pieczonych i duszonych mięs oraz zup. Najlepiej dodać je drobno pokruszone. Liście poziomki dodaje się również do win i nalewek. Nadają im słodko-cierpkiego smaku.
Idź do oryginalnego materiału