Anyż to aromatyczna przyprawa, o intensywnym słodko-pikantnym smaku. Roślina pochodzi z Chin i Azji Południowo-Wschodniej, ma charakterystyczne owocostany, które składają się z trójkątnych łusek, tworzących kształt gwiazdy, stąd pełna jej nazwa anyż gwiaździsty. Jest wykorzystywana zarówno w gastronomii, jak i w medycynie naturalnej. Swoje działanie zawdzięcza zawartości aktywnych biologicznie związków, wśród nich anetolowi, który jest odpowiedzialny za charakterystyczny słodki aromat przyprawy. Napar z anyżu przyrządzisz bardzo łatwo.
Dlaczego warto pić napar z anyżu?
Anyż jest dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminę C i A, które są dobrymi przeciwutleniaczami. Znajdziemy w nim też minerały, takie jak wapń, miedź, potas, żelazo, mangan, magnez i cynk. Anyżowi przypisuje się działanie wspomagające trawienie i niwelujące bóle żołądka oraz pobudzające apetyt. Łagodzi przebieg infekcji górnych dróg oddechowych, pomocny jest zwłaszcza w przypadku uporczywego kataru oraz kaszlu, gdyż wykazuje działanie przeciwzapalne. Napar z anyżu zalecany jest również osobom chorym na cukrzycę. Zawiera bowiem polifenole, które mogą wpływać na metabolizm glukozy i obniżać jej poziom we krwi. Może być stosowany u kobiet przy bolesnych miesiączkach, łagodzi też objawy menopauzy. Z anyżu pozyskuje się również olejek, który jest wykorzystywany w aromaterapii ze względu na adekwatności relaksujące i odprężające.