Pij koktajl ze spiruliną! Zwiększa wydolność organizmu i odchudza

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Koktajl ze spiruliną Źródło: Unsplash / Jan Sedivy


Po spirulinę powinni sięgać nie tylko sportowcy, ale i osoby prowadzące wyczerpujący tryb życia. Te algi należą do najbardziej wartościowych produktów żywnościowych nazywanych superfoods. Regularne spożywanie spiruliny nie tylko zwiększa wydolność organizmu, ale też odchudza, redukuje poziom złego cholesterolu i wspiera pracę tarczycy.


Spirulina (łac. Spirulina Platensis) to rodzaj algi morskiej o zielono-niebieskiej barwie. Uprawiana jest w wielu rejonach świata: w Azji, w Ameryce Południowej i Północnej oraz niektórych częściach Afryki. Do najbardziej cenionych należy spirulina hawajska. Prozdrowotne działanie spiruliny znane są od wieków, wykorzystywali już Aztekowie, w Europie przekonano się o nich w latach 70. XX wieku.


Co zawiera spirulina?


W jednej łyżce stołowej (czyli w 7 gramach) spiruliny znajdują się aż 4 gramy białka, 2 gramy węglowodanów i 1 gram tłuszczu, na które składają się głównie zdrowe kwasy omega-3 i omega-6. Jest bogata w witaminy z grupy B (jedna łyżka spiruliny pokrywa 14 proc. dziennego zapotrzebowania na tiaminę (B1), 20 proc. na ryboflawinę (B2), 6 proc. na niacynę (B3)) oraz minerały: żelazo, miedź, potas, magnez, mangan i selen. Spirulina zawiera też cenne dla zdrowia aminokwasy oraz kwas gamma-linolenowy — GLA.


Spirulina wzmacnia organizm i wspiera odchudzanie


Spirulina zawiera w swoim składzie aż 60 proc. białka, aż cztery razy więcej niż mięso o tej samej wadze. Z tego powodu zalecana jest osobom uprawiającym sport, ale też osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Badanie z 2011 roku wykazało, iż regularne spożywanie spiruliny zwiększa poziom hemoglobiny we krwi, co powoduje poprawę samopoczucia.
Po spirulinę powinny również sięgać osoby, które chcą się odchudzić, gdyż zwiększony metabolizm białka pozwala pozbyć się tkanki tłuszczowej. Procesy odchudzania wspiera również zawarty w algach błonnik.


Spirulina redukuje poziom „złego” cholesterolu


Badania japońskich naukowców donoszą, iż zawarta w algach fikocyjaninia skutecznie przeciwdziała utlenianiu się lipidów oraz redukuje cząsteczki tzw. złego cholesterolu. Regularne spożywanie spiruliny zapobiega więc chorobom serca i układu sercowo-naczyniowego. Inne badania dowiodły, iż suplementacja spiruliną redukuje powierzchnię błony wytworzonej przez cholesterol wewnątrz aorty aż do 48 proc. Zwiększa to przepustowość naczyń i zapobiega miażdżycy i wystąpieniu udaru mózgu.


Spirulina a praca tarczycy


Spirulina wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego i oczyszcza organizm z toksyn. Regularne spożywanie alg zapobiega chorobom tarczycy (w tym Hashimoto), chroniąc ją przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za powstawanie stanów zapalnych i nowotworów. Potwierdziły to badania przeprowadzone przez naukowców z University of Maryland Medical Center.


Jak spożywać spirulinę?


Zalecana dzienna dawka spiruliny nie powinna przekraczać 7 gramów dziennie (1 łyżka stołowa). Można ją suplementować w postaci tabletek, lub dodawać sproszkowaną do dań, sałatek, napojów i koktajli. Nadaje im charakterystycznego ostrego smaku.


Wypróbuj przepis na koktajl ze spiruliną!
Idź do oryginalnego materiału