Szafran - co to jest?
Szafran, nazywany "czerwonym złotem", to jedna z najdroższych przypraw na świecie, pozyskiwana z krokusa szafranowego (Crocus sativus). Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale uprawiany jest również w Hiszpanii, Grecji, Indiach oraz Iranie. Każdy kwiat zawiera tylko trzy delikatne pręciki, które są manualnie zbierane i suszone, co tłumaczy wysoką cenę tej przyprawy.
adekwatności zdrowotne szafranu
Szafran od wieków ceniony jest za swoje adekwatności lecznicze i kulinarne. Szafran działa wielowymiarowo na organizm, oferując szereg korzyści zdrowotnych, takich jak poprawa nastroju, wsparcie układu pokarmowego - pomaga w trawieniu i wzmacnia odporność. Reklama
Jak szafran działa na organizm? Oto niektóre z jego najważniejszych cech:
Przeciwutleniacz - szafran jest bogaty w antyoksydanty, takie jak krocyna, pikrokrocyna i safranal, które pomagają neutralizować wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniami.Działa przeciwzapalnie - zadziała przeciwzapalnie, co może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie.Poprawia nastrój - zawiera związki, które mogą działać jak naturalne antydepresanty, wspomagając produkcję serotoniny w mózgu. Regularne spożywanie szafranu może pomóc w walce z depresją i poprawie ogólnego samopoczucia.Wspomaga trawienie i metabolizm - szafran może pomóc w poprawie trawienia i zmniejszeniu wzdęć, może także łagodzić dolegliwości żołądkowe.Wzmacnia i chroni serce - poprawia krążenie krwi i może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy i wspomaga zdrowie serca.
Co zawiera szafran?
Szafran jest bogaty w witaminy i minerały, w tym:
Witamina AWitamina CKwas foliowyPotasMagnezŻelazoMangan
Jak stosować szafran?
Szafran nie jest zbyt często stosowaną przyprawą, wiadomo - jest drogi, ale warto pokusić się o niego i raz na jakiś czasu dorzucić go do zupy. W rosole choćby 2-3 nitki szafranu zapewnią piękny kolor i podbiją wartości odżywcze wywaru.
Na świecie popularne jest m.in. włoskie risotto alla milanese, które swoją złocistą barwę i orzechowy posmak zawdzięcza właśnie szafranowi.
Jak zrobić wodę szafranową?
Najłatwiejszym sposobem na korzystanie z adekwatności zdrowotnych szafranu jest przygotowanie wody szafranowej.
Składniki:
4-5 nitek szafranu1 szklanka ciepłej wody
Zanurz nitki szafranu w ciepłej wodzie. Pozostaw na 10-15 minut, aby szafran uwolnił swoje adekwatności (i kolor). Pij rano na czczo dla najlepszego efektu. Woda szafranowa doskonale przyspiesza metabolizm i pobudza jelita do pracy.
Jak zrobić mleko szafranowe?
Mleko szafranowe, znane również jako "złote mleko", to z kolei doskonały napój na noc, który wspiera zdrowy sen i relaks.
Składniki:
1 szklanka mleka (może być krowie, migdałowe, kokosowe lub inne)4-5 nitek szafranu1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)szczypta cynamonu lub kardamonu (opcjonalnie)
By je przygotować podgrzej mleko w garnku. Dodaj nitki szafranu i dokładnie wymieszaj. Dodaj miód i przyprawy, jeżeli używasz. Pij lekko ciepłe.
Kiedy pić wodę szafranową i mleko szafranowe?
Wodę szafranową najlepiej pić rano na czczo, aby wspomóc trawienie i rozpocząć dzień z energią. Z kolei mleko szafranowe najlepiej pić wieczorem przed snem, aby zrelaksować się i poprawić jakość snu.
Jakie efekty daje regularne spożywanie szafranu?
Spożywanie wody szafranowej codziennie przez tydzień może przynieść zauważalne korzyści:
Poprawa nastroju - regularne picie szafranu może pomóc w łagodzeniu objawów depresji i lęku.Lepsza trawienie - możesz zauważyć poprawę w trawieniu i mniejsze wzdęcia.Zwiększona energia - dzięki poprawie ogólnego zdrowia i samopoczucia, możesz poczuć się bardziej energiczny.Zdrowsza skóra - dzięki antyoksydantom, skóra może stać się bardziej promienna i zdrowa.
Czytaj też: