Tę grillowaną pierś z kurczaka przygotowuję, gdy nie wiem, co zjeść na obiad. Połączenie soczystego grillowanego mięsa z lekko kwaśnym sosem wiśniowym jest mistrzowskie. Przygotowanie też nie zajmuje dużo czasu.
Jak zrobić grillowaną pierś z kurczaka z sosem?
Wiśniowy sos i grillowana pierś z kurczaka brzmią wykwintnie, ale wykonanie ich potrawy jest banalne. I dobrze, bo korzyści jego jedzenia są ogromne. W wiśniach znajdziesz np. antocyjany – naturalne barwniki o silnym działaniu przeciwutleniającym, które chronią komórki przed uszkodzeniami i nowotworzeniem.
Owoce te mają również adekwatności przeciwzapalne, przeciwbólowe i mogą pomóc w poprawie jakości snu. Latem może się to przydać, bo wysoka temperatura niestety utrudnia wypoczynek. Nie bez znaczenia będzie też obecność usprawniającego pracę mięśni magnezu, niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek żelaza czy regulującego ciśnienie krwi potasu.
Taki sos w połączeniu z bogatym w białko i dość chudym filetem z kurczaka przyrządzonym bez dodatku tłuszczu – bo na grillu – będzie zatem dobrym pomysłem na szybki letni obiad, który nie zostanie w boczkach.