Pierogi leniwe. Jak zrobić tradycyjne kluski leniwe?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pierogi leniwe Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer


Dla jednych to pierogi leniwe, dla innych kluski leniwe, a wielu mówi o nich po prostu: leniwe. To proste danie podawane zwykle na słodko zrobisz dosłownie w pół godziny.


Pierogi leniwe – jak zrobić?
Przepis: Pierogi leniwe (kluski leniwe)
Z czym podawać kluski leniwe?
Bezglutenowe pierogi leniwe
Czy leniwe można mrozić?
Ile kalorii mają pierogi leniwe?


Nazwa pierogi leniwe nie jest przypadkowa. Serowe kluski mają bowiem podobny skład jak pierogi z serem, ale nie ma tu żmudnego procsu nadziewania i lepienia pierogów. Po prostu wszystko się razem miesza.


Pierogi leniwe – jak zrobić?


Klasyczne leniwe to tak naprawdę trzy składniki: twaróg, mąka i jajka, chociaż trzeba pamiętać, iż w wielu domach do tej mieszanki dodaje się jeszcze gotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki. jeżeli zaczniesz szukać przepisów na leniwe, zauważysz, iż różnią się m.in. ilością dodanej mąki. My zalecamy, aby z mąką nie przesadzać. Im więcej mąki, tym twardsze będą nasze kluski leniwe. Niektórzy dodają też do samego ciasta odrobinę cukru.


Jaki ser wybrać do leniwych?


Najlepszy jest twaróg tłusty lub półtłusty. Można też ewentualnie do twarogu dodać łyżkę lub dwie (w zależności od ilości sera) miękkiego masła. Twaróg trzeba zmielić, ale jeżeli chcesz pominąć ten etap, sięgnij po już zmielony twaróg sernikowy.


Czy do leniwych trzeba ubijać białka?


Są dwie szkoły robienia pierogów leniwych. Jedni dają do ciasta całe jajka, inni oddzielają białka od żółtek, ubijają białka i dodają je do ciasta na koniec. W naszym przepisie podajemy wersję z ubijaniem białek – jeżeli masz blender lub mikser z końcówką do ubijania, zrobisz to dosłownie w minutę. Ten prosty zabieg sprawia, iż kluski leniwe dosłownie rozpływają się w ustach. Po dodaniu ubitych białek do ciasta może wydawać się, iż jest ono zbyt klejące – ale lepiej nie dodawać więcej mąki, tym bardziej iż będzie nią podsypana stolnica i ciasto jeszcze jej trochę wchłonie.
Idź do oryginalnego materiału