Sekretem tej potrawy są odpowiednio ponacinane warzywa. Buraki, marchewka i ziemniaki przygotowane w ten sposób nie tylko są smaczne, ale zachwycają też wyglądem.
Co to są ziemniaki Hasselback?
Wszystko zaczęło się od ziemniaków, a potrawę wymyślił szwedzki kucharz z restauracji Hasselbacken w Sztokholmie. Potrawa natychmiast zrobiła furorę. Cienko ponacinane ziemniaki po upieczeniu wyglądają wyjątkowo estetycznie, a forma, w jakiej się je piecze, sprawia, iż są chrupiące i pyszne.
Najważniejsze w przygotowaniu ziemniaków Hasselback jest odpowiednie nacięcie warzyw. Potrzebny jest do tego ostry nóż. Najważniejsze, to nie przeciąć ziemniaków. RADA: Jest jeden prosty trick, aby sobie pomóc w przygotowaniu ziemniaków Hasselback. Wystarczy ułożyć ziemniak na łyżce i kroić, aż nóż zatrzyma się na jej krawędziach.
Jak zrobić warzywa Hasselback?
Tak naprawdę przepis na pieczone warzywa kilka różni się od przepisu na pieczone ziemniaki Hasselback. Marchewkę i buraki należy dokładnie tak samo ponacinać. Warto zadbać, aby buraki i ziemniaki były mniej więcej tej samej wielkości, a marchewki tak podzielić na kawałki, żeby długością odpowiadały pozostałym warzywom.
Do pieczenia warzyw można też dodać swoje ulubione zioła i przyprawy (nasz przepis to tylko jedna z opcji). Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie podania ziemniaczków Hasselback (oraz warzyw) bez okraszenia ich masłem. Takie danie podaje się w towarzystwie zimnych sosów (np. sosu czosnkowego albo jogurtowego z ziołami), będą też doskonałym dodatkiem do obiadu i dowolnych mięs.