Pieczeń z kalafiora i mielonego mięsa

dietolog.pl 2 lat temu

Przepis na pyszną pieczeń z kalafiora i mielonego mięsa. Sycące danie z niewielką zawartością węglowodanów. Polecam Wam na lekki obiad lub kolację.

Uwielbiam kalafiora. Kiedyś wydawało mi się, iż go nie lubię, ale kiedy sama zaczęłam gotować i spróbowałam, okazało się iż jest pyszny. Później doszłam do tego, iż nie lubię bułki tartej podsmażanej na maśle, a nie oszukujmy się, najczęściej tak podaje się kalafiora. Ja lubię go zarówno zblanszowanego w wodzie, jak i na surowo, a także w postaci puree. Chcąc jeszcze bardziej odczarować kalafiora, mam dla Was nową inspirację. Zapraszam na piękną pieczeń z kalafiora i mielonego mięsa drobiowego. Danie jest dietetyczne, zawiera sporo sycącego białka i na prawdę ma kilka węglowodanów. Sprawdzi się doskonale na lekki obiad lub kolację. Polecam szczególnie osobom z cukrzycą, insulinoopornością i zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, a także wszystkim, którzy dbają o linię. Danie jest pyszne i lekkie.

Składniki na 6 porcji:

1 duży kalafior
500 g mielonego mięsa z indyka
cebulka (może być młoda ze szczypiorem)
łyżeczka oliwy
1 jajko
sól, pieprz
125 g mozzarelli light
8 plastrów szynki parmeńskiej (można użyć również cienkich plastrów boczku)
30 g tartego parmezanu (opcjonalnie)

Kalafiora w całości wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 10 minut. Wyjąć i ostudzić.

Cebulkę zeszklić na łyżeczce oliwy, zdjąć z ognia. Mięso przygotować jak na kotlety mielone (tylko bez bułki tartej!). Dodać przestudzoną cebulkę, jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.

Z ostudzonego kalafiora wyciąć głąb (uważając, by kalafior się nie rozpadł) i do środka włożyć połowę farszu mięsnego. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (głąbem, raczej mięsem do dołu) i z wierzchu oblepić kwiat kalafiora cienką warstwą mięsa, które zostało w misce. Mozzarellę zetrzeć na tarce i dodać ją równą warstwą na mięso. Na koniec ułożyć na pieczeni plastry szynki parmeńskiej i posypać parmezanem.

Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. jeżeli szynka zacznie się przypiekać można przykryć papierem do pieczenia, żeby za bardzo się nie zrumieniła (ja lubię mocniej przypieczoną).

1 porcja to ok. 220 kcal, węglowodany: 5g, białko: 30g, tłuszcz: 9g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 0,5 WW i 2 WBT.

Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału