Cukinia to jedno z najbardziej wdzięcznych warzyw. Można ją piec, gotować, smażyć, a także jeść na surowo. Dodatkowym atutem cukinii jest cena – w okresie można ją kupić na lokalnych bazarkach i ryneczkach dosłownie za grosze. My dziś podpowiadamy, co można zrobić z cukinii.
Pięć pomysłów na dania z cukinii
Do zrobienia tych dań możesz wykorzystać dowolne cukinie.
Jak dobrze przyrządzić cukinię?
Żółte, zielone, malutkie i mocno wyrośnięte. Każda cukinia nadaje się do wykorzystania w kuchni. Te małe świetnie nadają się do jedzenia na surowo (wykorzystaj je do zrobienia makaronu z naszego przepisu albo dodaj do tortilii z cukinią). Te większe, które są już nieco bardziej twarde, najlepiej wykorzystać do zrobienia placków. Cukinię możemy jeść na surowo, jadalna jest również skórka tego warzywa. Warto pamiętać, iż cukinia, szczególnie młoda, nie potrzebuje długiej obróbki termicznej, jeżeli zależy ci na tym, aby zachowała swoją chrupkość.
Jedz cukinię na zdrowie
Warto pamiętać, iż cukinia jest idealnym warzywem dla osób, które są dietach redukujących wagę. Im szczególnie polecamy dania z surowej cukinii, ale nie tylko. Cukinia jest warzywem, które wspomaga pracę układu trawiennego (odpowiada za to błonnik), krwionośnego (zawartość potasu) i odpornościowego (duże ilości witaminy C). Spożywanie go może obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu – ponieważ warzywo samo w sobie zawiera kilka tłuszczu i sodu. Cukinia sprzyja także urodzie – ryboflawina i witaminy A powodują, iż skóra staje się elastyczna.