Marzec to czas, kiedy przyroda dopiero budzi się do życia. Warto jednak już teraz wypatrywać pierwszych roślin przebijających się z ziemi po zimowych miesiącach. To młode listki popularnych chwastów, ale też aromatyczne wiosenne kwiaty.
Dzikie rośliny, które można zbierać w marcu
Wybraliśmy pięć niezwykłych – i łatwych do rozpoznania – roślin, które pojawiają się wczesną wiosną.
Jak wykorzystać w kuchni dzikie rośliny?
Te zebrane wczesną wiosną to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego najlepiej jeść je bez żadnej obróbki termicznej. Najprościej wykorzystać je do wiosennych sałatek: wystarczy np. wziąć liście mniszka, podagrycznika i kurdybanka, dodać jeszcze np. szpinak lub ulubioną sałatę i najprostszy sos winegret. Wiosenne listki warto też dodawać do zdrowych koktajli (idealnie nadają się do tego listki podagrycznika i pokrzywa). Dzikie rośliny zawsze też będą piękną i oryginalną (i oczywiście taką do zjedzenia!) ozdobą wszystkich potraw (w tym pasztetów, mięs, kremowych zup).
Jak zbierać zioła i dzikie rośliny?
Zbierając dzikie rośliny, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach:
zbieraj zioła w miejscach czystych oddalonych od źródeł potencjalnego zanieczyszczenia (ruchliwe drogi, centra miast),
rośliny zbieraj do przewiewnych koszyków lub lnianych woreczków czy siatek (nigdy do woreczków foliowych),
nie niszcz przyrody – nigdy nie zbieraj wszystkiego w jednym miejscu i zostaw po sobie porządek,
nie zbieraj roślin w miejscach szczególnej ochrony przyrody (rezerwaty czy parki narodowe),
NIGDY nie zbieraj dzikich roślin, co do których nie masz stuprocentowej pewności, ponieważ także w Polsce rosną rośliny, które są dla człowieka trujące.