Pestycydy z czarnego rynku w czereśniach. Wcale nie pochodzą z importu
Zdjęcie: czereśnie
Jędrne, soczyste i ciemno czerwone. Takie czereśnie obiecują wiele: nie tylko obłędny smak, ale i mnóstwo cennych, unikalnych składników odżywczych. Tyle obietnice, a co naprawdę możemy uzyskać z garści pięknych owoców? Niestety, także koktajl szkodliwej chemii. Jak wykazały testy fundacji Pro-Test, w przebadanych czereśniach znaleziono sporo pozostałości pestycydów. Co ciekawe, i bardzo ważne dla konsumentów, te najbardziej zanieczyszczone owoce pochodziły „od rolnika”, z bazarku.Czereśnie z bazarku były najbardziej skażone pestycydami – zawierały aż osiem różnych substancji Najbezpieczniejsze okazały się owoce z Lidla i Biedronki – zawierały tylko śladowe ilości dopuszczonych środków ochrony roślin W polskich czereśniach wykryto nielegalny ometoat – związek szczególnie toksyczny dla zdrowia