Patent na ekspresowy i smaczny obiad. Ten makaron z kurkami i aksamitnym sosem to istna petarda

zdrowie.wprost.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Makaron z kurkami Źródło: phbcz / Getty Images


Latem nie lubię tracić czasu w długie gotowanie. Dlatego stawiam na proste i szybkie dania, które nie wymagają wiele pracy. Do takich potraw z całą pewnością należy makaron z kurkami i kremowym, obłędnie pysznym sosem. Zrobisz go bez wysiłku w mniej niż pół godziny.


Uwielbiam dania z makaronem – głównie za to, iż można je przygotować bez większego wysiłku z kilku łatwo dostępnych składników. Można wykorzystać produkty, które ma się akurat pod ręką. Ja tym razem sięgnęłam po kurki. Pierwsze okazy pojawiają się już w lipcu. Warto włączyć te grzyby do diety, bo mają wiele wartości odżywczych. Zawierają witaminy z grupy B, białko, błonnik, beta-karoten oraz antyoksydanty. Poza tym nie wymagają długiej obróbki termicznej i są niskokaloryczne (100 gramów dostarcza 40 kcal). Zobacz, jak w krótkim czasie wyczarować z nich pyszny i sycący obiad, którym zachwyci się cała rodzina.


Jak ugotować makaron do sosu z kurkami?


Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi w instrukcji widocznej na opakowaniu wybranego artykułu. Trzeba jednak uważać, by gotować go zbyt długo. Najlepiej wyłączyć palnik pod garnkiem i odcedzić makaron około 2 minuty przed końcem czasu gotowania zalecanym przez producenta, w momencie, gdy kluski będą jeszcze al dente, czyli twardawe. Powinny stawiać lekki opór podczas gryzienia. Dzięki temu zachowają nie tylko walory smakowe, ale również wartości odżywcze. Poza tym staną się mniej tuczące i nie pójdą w boczki.


Jak zrobić szybki makaron z kurkami?


Przygotowanie dania zacznij od kurek. Możesz to zrobić bardzo szybko. Wystarczy, iż wykorzystasz niezawodny i dziecinnie prosty patent Katarzyny Bosackiej na oczyszczenie kurek. Najpierw obsyp grzyby mąką i wymieszaj je, a potem umyj pod bieżącą wodą. jeżeli chcesz zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, przyszykuj makaron wcześniej i przechowaj w lodówce lub wykorzystaj ten, który został z wczorajszego obiadu. Pamiętaj, by przykryć go folią spożywczą. Dzięki temu nie wchłonie zapachów innych produktów trzymanych w chłodziarce. Nie zapomnij o jeszcze jednej istotnej kwestii – kluski trzeba zużyć maksymalnie w ciągu trzech dni od momentu ugotowania.
Idź do oryginalnego materiału