Pasty kanapkowe, które zrobisz w mniej, niż 10 minut. Sprawdzone przepisy

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pasta z groszku konserwowego Źródło: Shutterstock / Nina Firsova


Pasty kanapkowe to prosty sposób na urozmaicenie tradycyjnego śniadanie czy kolacji. Wydaje ci się, iż ich zrobienie wymaga dużo zachodu? Nic bardziej mylnego. Oto pasty kanapkowe, które zrobisz w mniej, niż 10 minut.


Są świetnym dodatkiem do tradycyjnych kanapek, grzanek oraz krakersów (doskonały pomysł na imprezowe przekąski). Robi się je gwałtownie i łatwo.


Błyskawiczne pasty kanapkowe


Te pasty kanapkowe zrobisz w mniej, niż 10 minut. Do numeru trzy nie potrzebujesz choćby blendera!


Z jakim pieczywem jeść pasty kanapkowe?


Tu odpowiedź jest prosta: z takim, jakie lubisz. Pasty kanapkowe pasują do każdego pieczywa, także chrupkiego, ryżowego, ale też wytrawnych krakersów i wytrawnych ciastek. jeżeli szukasz najzdrowszych rozwiązań, sięgnij po pieczywo pełnoziarniste i razowe. Dlaczego? Oba rodzaje pieczywa są pożywne i dostarczają niezbędnej, ale jednocześnie wartościowej energii. Większość zdrowotnych adekwatności ich ziaren pochodzi z błonnika, zdrowych tłuszczów i składników znajdujących się w kiełkach i otrębach. Jak wykazało badanie z 2019 roku, obejmujące niemal 140 000 osób, zarówno pieczywo razowe, jak i pełnoziarniste pomaga kontrolować wagę. Co więcej, spożywanie tych rodzajów pieczywa może przeciwdziałać rozwojowi cukrzycy typu 2, wiąże się również z mniejszym ryzykiem rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów.


Jak zrobić kanapkę z pastą?


Kanapkę wystarczy po prostu posmarować pastą – tak grubo, jak tylko masz ochotę. Zwykle kanapki nie trzeba już smarować dodatkowo tłuszczem (masłem czy margaryną), bo większość past ma dodatek oliwy. Na paście można układać ulubione dodatki: świeże warzywa (np. pomidory, paprykę, ogórka), wędliny, wędzone lub pieczone ryby. Kanapki z pastami można udekorować świeżymi ziołami, szczypiorkiem, kiełkami albo ulubionymi sałatami.
Idź do oryginalnego materiału