Już w kolejną sobotę, 17 maja w Pasażu Wernera zapachnie znów paellą! Stoisko Buenata jak co sezon smażyć dla nas będzie to wyborne hiszpańskie danie. Inauguracja podczas Dnia Sera, na który zaplanowaliśmy szereg rozmaitych atrakcji.
Pochodzący z Hiszpanii Ivan z ogromnym sentymentem wspomina niedzielne spotkania rodzinne z paellą, które były zawsze dobrą okazją by zgromadzić wszystkich bliskich i przegadać bieżące sprawy przy dobrym jedzeniu. Dziś tę tradycję przenosi na grunt polski i każdego lata wraz z żoną i ojcem dzieli się nią z nami na BioBazarze.
“W moim rodzinnym domu to był cały rytuał. Każdy miał w projekcie “paella” swoje zdanie – jeden szedł na zakupy, drugi kroił warzywa, inny przygotowywał bulion, który w przypadku paelli jest kluczowy, kto inny doglądał potrawy gdy ta była już na ogniu. Tam gdzie przygotowywaliśmy naszą rodzinną paellę, w górach na północ od Madrytu, zawsze był to ogień drzewny”.
Gdy pytam Ivana o główne czynniki, które stanowią o dobrej paelli wskazuje właśnie na ogień i na znakomity hiszpański ryż.
“Na stoisku Buenata kupić można dokładnie ten, z którego zwykliśmy korzystać w moim rodzinnym domu – odm. Calasparra z reg. Murcia oraz Fallera z Walencji”.
Kolejnym super ważnym składnikiem jest bulion – długo gotowany, mocno pachnący. Do paelli z owocami morza potrzebny jest nasycony smakiem bulion rybny.
“W moim ojczystym kraju mieliśmy stały dostęp do świeżych owoców morza, tu na BioBazarze też mamy świetne źródło – krewetki, kalmary i mule bierzemy od Fiska. Paella wychodzi na nich znakomita – jest też, co niejeden potwierdzi, bardzo bogata, nie żałujemy dobrych składników! W Hiszpanii w restauracjach serwujących lunch paella jest serwowana w każdy czwartek, my na BioBazarze przygotowywać ją będziemy dwa razy w miesiącu – w soboty.
W sobotę 17 maja usmażymy ją dla Was po raz pierwszy w tym roku – będzie to nasza popisowa paella z owocami morza oraz paella wegańską wegańską z 8 różnymi warzywami, w tym grzybami shitake, ciecierzycą, cukinią i papryką”.
Palniki odpalamy o 10:00, około 11:00 paelle będą gotowe, niech nos Was prowadzi!
Do zobaczenia!
