Ozempic zmienia nawyki żywieniowe Kanadyjczyków

bejsment.com 2 dni temu

Ozempic – lek na cukrzycę, zmienia sposób, w jaki ludzie jedzą. Firmy produkujące przekąski, od Coca-Coli po producenta jogurtów Danone, uważnie monitorują wpływ leku na nawyki żywieniowe społeczeństwa.

Raegan Sather mówi, iż jej apetyt całkowicie się zmienił – podobnie jak jej podejście do zakupów spożywczych – odkąd dwa lata temu zaczęła przyjmować lek na cukrzycę Ozempic w celu utraty wagi.

Sather, specjalistka ds. marketingu w Edmonton, kupuje świeże produkty, świeże mięso i żywność wysokobiałkową, aby uzupełnić działanie popularnego lek. Największą zmianą jest jednak to, iż omija teraz alejkę z przekąskami.

Lek “całkowicie wyeliminował podjadanie”, powiedziała Sather, która pozbyła się na przykład wcześniejszego wieczornego nawyku jedzenia popcornu. “Jem kolację i to wszystko”.

Wraz z rosnącą liczbą dorosłych Kanadyjczyków stosujących Ozempic i inne popularne leki do wstrzykiwań, takie jak Wegovy, Mounjaro i Zepbound w celu utraty wagi, firmy spożywcze uważnie obserwują, jak ten trend wpływa na ich wyniki finansowe – i opracowują sposoby sprzedaży swoich produktów osobom przyjmującym te leki.

Nestle wprowadziło na rynek linię gotowych posiłków skierowanych do pacjentów przyjmujących leki GLP-1 (klasa leków, do której należą Ozempic i Wegovy), podczas gdy kierownictwo firmy jogurtowej Danone i giganta napojów Coca-Cola reklamuje produkty wysokobiałkowe o niskiej zawartości cukru, również w celu przyciągnięcia klientów na lekach GLP-1.

“To, czy ta strategia zadziała, to już inna historia. choćby jeżeli stosujesz lek odchudzający, to przez cały czas tylko od Ciebie zależy, w jaki sposób będziesz zarządzać swoją dietą” – powiedziała Sather.

Według grudniowego badania przeprowadzonego przez Dalhousie University, od 900,000 do 1,4 miliona Kanadyjczyków stosuje w tej chwili lek GLP-1. W badaniu wzięło udział 8.662 respondentów, a margines błędu wynosił 1,84 procent.

Tymczasem sondaż Gallupa wykazał, iż 15,5 miliona dorosłych Amerykanów stosowało wstrzykiwane leki odchudzające, podczas gdy inny raport przewidywał, iż dziewięć procent dorosłych Amerykanów będzie przyjmować lek GLP-1 do 2030 roku.

Ozempic został opracowany w celu leczenia cukrzycy, ale stał się popularny ze względu na swoje działanie odchudzające.

Jak mówi Robert Carter, analityk branży spożywczej i partner zarządzający w Stratton-Hunter Group, zawsze istnieje grupa 15-20% populacji, która podąża za nowym szaleństwem dietetycznym.

Firmy spożywcze, takie jak Nestle i Coca-Cola, “zawsze dostosowują się do tego, jak te różne zmiany wpływają na ogólne nawyki zakupowe konsumentów” – powiedział. Nie jest to jednak dieta South Beach czy Atkinsa.

“Leki te naprawdę tłumią apetyt i zachcianki na niezdrowe przekąski. Powoduje to ogólny spadek spożycia żywności” – powiedział.

Szaleństwo Ozempic wiąże się również z szerszym trendem dotyczącym zdrowia i dobrego samopoczucia, który trwa w branży spożywczej od kilku lat. Firmy już wcześniej zmierzały w kierunku tych produktów, ale leki przyspieszyły ten proces, mówi Carter.

Jeśli chodzi o to, czy firmy powinny się martwić, Carter mówi, iż czarny scenariusz jest mało prawdopodobny. “Myślę, iż jest to po prostu ciągła ewolucja zachowań zakupowych konsumentów w odniesieniu do żywności”.

Na przykład Nestle twierdzi, iż linia produktów, którą wprowadza na rynek amerykański, ma być “towarzyszem” dla osób przyjmujących leki GLP-1 lub w inny sposób próbujących kontrolować swoją wagę. Menu obejmuje pizze, kanapki i wysokobiałkowe miski makaronowe, każda w cenie 5 USD.

Zarejestrowana dietetyczka z Toronto, Abby Langer, twierdzi jednak, iż już słyszy głosy sprzeciwu – iż ultraprzetworzona żywność może przede wszystkim prowadzić do przybierania na wadze, a natrętne reklamowanie ultraprzetworzonej żywności jako przyjaznej dla Ozempic przynosi efekt przeciwny do zamierzonego.

Osoby przyjmujące takie leki mogą również tracić białko, błonnik i ważne mikroelementy, ponieważ ogólnie spożywają mniej żywności, powiedziała Langer w rozmowie CBC News. “Uważam, iż ludzie powinni mieć jakiś wybór, jeżeli chodzi o przygotowywanie posiłków. Posiadanie tych posiłków w nagłych wypadkach może być dobrą rzeczą, ale zawsze zalecam gotowanie świeżych posiłków w domu w celu utraty wagi” – powiedziała Langer.

Sather, która bierze Ozempic, twierdzi, iż zdrowe odżywianie zawsze będzie miało wpływ na skuteczność leku. “To nie jest magiczny lek” – powiedziała. “To przez cały czas tylko narzędzie i przez cały czas musisz podejmować adekwatne decyzje, aby działało prawidłowo”.

Idź do oryginalnego materiału