Płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów, który zdaniem dietetyków, powinien znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Większość osób, które pokochały owsiankę, jedzą ją na śniadanie. Przyrządzają ją na wodzie, mleku (również roślinnym), jogurcie, kefirze lub maślance. Ulubionymi dodatkami do niej są banany lub inne sezonowe owoce, miód, orzechy, ziarna oraz czekolada. Okazuje się jednak, iż płatki owsiane świetnie nadają się jako baza do zup, które stanowią doskonałą propozycję obiadową.
Przygotuj zdrowe zupy na bazie płatków owsianych
Zupy z dodatkiem płatków owsianych są pożywne i zdrowe. Nie są też trudne w przygotowaniu. Pierwsza z nich jest dla wielbicieli tradycyjnych smaków. Przygotowujemy ją na warzywnym bulionie. Po ugotowaniu go należy dodać 50 g (ok. 5 łyżek) płatków na osobę i gotować je do miękkości przez ok. 10 minut. Poniżej przepis na bulion.