Owsianka na obiad. Poznaj przepisy na dwie smaczne zupy z płatkami owsianymi

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zupa dahl – można ją zrobić także na płatkach owsianych Źródło: Shutterstock / Owsianka na obiad. Poznaj przepisy na dwie smaczne zupy


Chociaż owsianka kojarzy się ze głównie ze śniadaniem, to okazuje się, iż jest to również doskonała propozycja na lekki obiad. Dowiedz się, jak przygotować dwie pyszne zupy.


Płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów, który zdaniem dietetyków, powinien znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Większość osób, które pokochały owsiankę, jedzą ją na śniadanie. Przyrządzają ją na wodzie, mleku (również roślinnym), jogurcie, kefirze lub maślance. Ulubionymi dodatkami do niej są banany lub inne sezonowe owoce, miód, orzechy, ziarna oraz czekolada. Okazuje się jednak, iż płatki owsiane świetnie nadają się jako baza do zup, które stanowią doskonałą propozycję obiadową.


Przygotuj zdrowe zupy na bazie płatków owsianych


Zupy z dodatkiem płatków owsianych są pożywne i zdrowe. Nie są też trudne w przygotowaniu. Pierwsza z nich jest dla wielbicieli tradycyjnych smaków. Przygotowujemy ją na warzywnym bulionie. Po ugotowaniu go należy dodać 50 g (ok. 5 łyżek) płatków na osobę i gotować je do miękkości przez ok. 10 minut. Poniżej przepis na bulion.
Idź do oryginalnego materiału