Owoce morwy czarnej mają cenne adekwatności. Przepis na sok

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Morwa czarna Źródło: Pixabay


W połowie lipca dojrzewają owoce czarnej morwy. Nie są popularne w Polsce, ale warto je włączyć do jadłospisu, bo korzystnie działają na organizm. Między innymi wspomagają trawienie, likwidują zaparcia i wspomagają odporność.


Zrób sok z czarnej morwy
Przepis: Sok z czarnej morwy
Jak owoce czarnej morwy działają na organizm?


Morwa czarna to drzewo, które rośnie w naturalnych warunkach na południu Europy oraz w niektórych regionach Azji, Chin, Afganistanu i Pakistanu. Uprawiana jest również w Polsce. Jej owoce są niewielki, a pojawiają się w lipcu. Są bardzo słodkie. Wyglądem przypominają maliny lub jeżyny. Należy je zbierać gdy są miękkie i mają intensywny ciemny kolor. Nie nadają się do długiego przechowywania, dlatego warto wykorzystać czas, kiedy są dostępne. Morwa czarna wykazuje działanie lecznicze. Korzystne dla zdrowia adekwatności wykazują nie tylko owoce, ale i liście morwy, z których przygotowuje się napary i herbaty.


Zrób sok z czarnej morwy


Owoce czarnej morwy można jeść jako samodzielną przekąskę, dodawać do deserów, ale też przyrządzać z nich przetwory. Doskonale smakują dżemy, konfitury czy sok z morwy. Sok oprócz walorów smakowych ma też adekwatności prozdrowotne. Łagodzi objawy przeziębienia oraz kaszel.
Idź do oryginalnego materiału