Orszada to mój sposób na orzeźwienie i poprawę trawienia. Napój robię tylko z 3 składników

zdrowie.wprost.pl 5 miesięcy temu
Zdjęcie: Napój migdałowy Źródło:Canva/estefaniavizcaino


Ten napój świetnie gasi pragnienie. Dostarcza też wielu wartości odżywczych. A jakby tego było mało, usprawnia trawienie i wspomaga walkę z nadprogramowymi kilogramami. Polecam przepis na orszadę.


Sekretem tego napoju, znanego jako orszada, są migdały. Nie bez przyczyny. Obfitują bowiem w wiele mikroelementów oraz składników odżywczych. Zawierają m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo czy magnez. Wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Zmniejszają stany zapalne, przeciwdziałają uszkodzeniom komórek i odgrywają istotną rolę w profilaktyce różnych chorób. Redukują ryzyko wystąpienia cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy oraz wielu innych schorzeń.


Jak zrobić napój migdałowy na ochłodzenie?


By przygotować orszadę, potrzebujesz trzech składników – wody, cukru oraz oczywiście migdałów. Najlepiej sprawdzą się te obrane ze skórki. Zawiera ona bowiem kwas fitynowy, który utrudnia wchłanianie niektórych składników odżywczych w jelitach.


Ja obrać migdały? Wystarczy, iż wrzucisz pestki do miseczki, a następnie zalejesz je wrzątkiem i odczekasz 10-15 minut. Potem musisz już tylko odcedzisz migdały na sitku i przelejesz je zimną wodą. Po tych zabiegach usunięcie skórki z pestek będzie jak bułka z masłem. Pamiętaj jednak, iż ten sposób pozbawia je części wartości odżywczych.


Jeśli nie zależy ci zbytnio na czasie możesz sięgnąć po drugą metodę, czyli obieranie migdałów „na zimno”. Zalej pestki zimną wodą i odczekaj 12 godzin, a następnie wylej płyn i powtórz wskazaną wcześniej czynność. Usunięcie skórki z migdałów będzie łatwiejsze, ale nie przebiegnie w ekspresowym tempie.
Idź do oryginalnego materiału