Zdrowe odżywianie to inwestycja w przyszłość. Dostarczając organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i składników odżywczych, wzmacniamy odporność, zmniejszamy ryzyko wielu chorób przewlekłych. Okazuje się jednak, iż w ten sposób możemy też opóźnić starzenie się naszego organizmu.
Co jeść, żeby opóźnić starzenie się organizmu?
Czy możliwe jest takie starzenie się, by do końca być w miarę zdrowym i sprawnym? Owszem, jednak powinniśmy dostarczać do naszego organizmu jeden, bardzo istotny składnik. Opowiedziała o tym w opublikowanym przez siebie materiale na Instagramie kierownik Katedry Żywienia i Metabolomiki, prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska.
Wiele osób wydaje mnóstwo pieniędzy na różne zabiegi upiększające, na różne suplementy i zapomina o podstawowym składniku, który gwarantuje właśnie takie dobre, bezpieczne starzenie się, czyli o białku – powiedziała specjalistka.
Dodała, iż to właśnie białko, które musimy podawać w zwiększonej ilości, kiedy zaczynamy się starzeć, jest tym składnikiem, który utrzymuje prawidłową masę mięśni. „Proces ubytku masy mięśni nazywamy fachowo sarkopenią, jest zjawiskiem fizjologicznym, zaczynającym się już w okolicach 40. roku życia” – wyjaśniła.
A więc w okolicach „czterdziestki” już powinniśmy bardzo zadbać o to, żeby w diecie była odpowiednia ilość pełnowartościowego białka – powiedziała prof. Stachowska.
Ekspertka wyjaśniła, iż normalnie jemy około 1 grama białka na kilogram masy ciała na dzień. Z kolei u osób w okolicach 60-tego roku życia zawartość białka powinna być zwiększona do 1,2 grama białka na kilogram masy ciała na dzień. Po konsultacji z lekarzem i dietetykiem może to być choćby 1,5 grama na kilogram masy ciała na dzień (w przypadku osób z chorobami przewlekłymi na tle zapalnym).
Dlaczego białko jest tak ważne?
Dlaczego dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości białka jest tak istotne? „Dlatego, iż kiedy zapobiegamy w ten sposób sarkopenii i utrzymamy masę mięśni, to będziemy metabolicznie młodzi, choć oczywiście będziemy się starzeć, bo tego procesu nie da się zatrzymać” – wyjaśniła.
Bardzo ważne jest także rozłożenie tego białka równomiernie w ciągu dnia. Bo okazuje się, iż szczególnie kobiety nie jedzą białka na śniadanie. Te śniadania są zwykle wysokowęglowodanowe, a tymczasem w każdym głównym posiłku powinno być około 30 gramów pełnowartościowego białka – podkreśliła ekspertka.
Prof. Ewa Stachowska zauważa również, iż aby utrzymać masę mięśni, niezbędna jest aktywność fizyczna. Sprawdźcie też, jak objawia się i czym może skutkować niedobór białka w diecie i skutecznie mu zapobiegajcie.
Jakie pokarmy są bogate w białko?
Białko, czyli niezbędny składnik naszej diety, znajduje się w pokarmach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Źródłem białka pełnowartościowego są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak na przykład:
jaja,
mleko,
produkty mleczne,
mięso.
Z kolei źródłem białka niepełnowartościowego są produkty roślinne (mają one mniejszą ilość niezbędnych egzogennych aminokwasów) między innymi takie jak:
soja,
fasola,
orzechy włoskie,
płatki owsiane.