Ogranicz te dwa rodzaje produktów, zanim zniszczą ci mózg i wątrobę

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Tłuste jedzenie Źródło: Pexels / Jimmy Ramírez


To, co jemy, ma wpływ na cały organizm. Jak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych w Anglii, są składniki jedzenia, które prowadzą do nagromadzenia tłuszczu w wątrobie. W konsekwencji prowadzić to może do uszkodzeń mózgu i wątroby. Zobacz, co należy wykluczyć z jadłospisu.


Badania przeprowadzone przez zespół naukowy z King's College London wskazują, iż głównym czynnikiem rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby, a co za tym idzie – dysfunkcji mózgu, jest dieta bogata w produkty zawierające znaczne ilości tłuszczu i cukru.
Szacuje się, iż niealkoholowe stłuszczenie wątroby dotyka około 25 proc. populacji oraz ponad 80 proc. osób chorobliwie otyłych. Kilka wcześniej przeprowadzonych badań wykazało negatywny wpływ niezdrowej diety i otyłości na funkcjonowanie mózgu. Jednak opisane w artykule badanie uważane jest za pierwsze, które pokazuje wyraźny wpływ stanu wątroby z pogorszeniem funkcjonowania mózgu. Może to być cenną wskazówką do adekwatnej terapii chroniącej przed demencją.


Duża ilość tłuszczu w diecie a stan mózgu


Naukowcy przeprowadzili eksperyment na myszach, które podzielili na dwie grupy. Pierwsza z nich otrzymywała pożywienie zawierające maksymalnie 10 proc. tłuszczu, pozostałe karmione były produktami o dużej zawartości tłuszczu, sięgającej 55 proc.


U zwierząt, które jadły pożywienie bogate w tłuszcz, zdiagnozowano insulinooporność, zaburzenia funkcji mózgowych i niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Naukowcy stwierdzili też niższy poziom tlenu w krwiobiegu. Jak tłumaczą, wpływa to niekorzystnie na grubość naczyń krwionośnych, które nie dostarczają wystarczającej ilości tlenu do mózgu. Myszy były też bardziej niespokojne i wykazywały objawy depresji.


Cukier to wróg wątroby i mózgu


Naukowcy stwierdzili, iż nie tylko zbyt duża ilość tłuszczu w diecie, ale również nadmierne spożycie cukru ma kolosalny wpływ na pracę wątroby i mózgu. Ograniczenie go w diecie jest ważne nie tylko w walce z otyłością. Odpowiednia dieta chroni też przed uszkodzeniem zarówno wątrobę, jak i mózg, minimalizując tym samym ryzyko rozwoju depresji oraz demencji – podkreśliła główna autorka badań dr Anna Hadjihambi, kierownik podzespołu w grupie Liver-Brain Axis w Roger Williams Institute of Hepatology i honorowy wykładowca w King's College London.


Niealkoholowe stłuszczenie wątroby – czym jest?


Niealkoholowe stłuszczenie wątroby to jedna z niebezpiecznych dolegliwości, której powodem jest nieodpowiednia dieta. Rozwija się po cichu, przez długie lata. Sprawia, iż jeden z najważniejszych organów w naszym ciele przestaje prawidłowo funkcjonować. Nieleczone może przyczynić się do rozwoju otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu 2 oraz chorób trzustki.
Jednym z powikłań mogą być również problemy neurologiczne, np. głęboka demencja (otępienie). Szacuje się, iż niealkoholowe stłuszczenie może rozwijać się u niemal 9 mln Polaków.
Idź do oryginalnego materiału