Ogórki w musztardzie swój smak zawdzięczają zalewie przygotowanej z dodatkiem musztardy. Warto wybrać rodzaj musztardy, który nam odpowiada. Ci, którzy lubią łagodny smak, mogą sięgnąć po musztardę delikatesową lub stołową. Sarepska jest bardziej ostra, a Dijon ma smak winny. Każda z nich wzbogaci smak pikli. W sezonie, kiedy ogórki są smaczne i tanie, warto przygotować ten przysmak w słoikach, żeby delektować się nim w zimowe miesiące. Stanowią doskonały dodatek do obiadu, sałatek lub kanapek. Pasują zwłaszcza do mięs i wędlin.
Jak przygotować ogórki do marynowania?
Świeże, niewielkie ogórki należy umyć pod bieżącą wodą. Można obrać ze skóry lub nie. Ogórki można następnie pokroić w podłużne grube plastry, ale można też zdecydować się na ćwiartki lub małe plasterki. Kawałki ogórków trzeba umieścić pionowo w słoikach. Do wypełnionych ściśle ogórkami słoików wlewa się zalewę. Poniżej podajemy przepis, jak ją przygotować.